10. Oktobra 2022.

Nevidljivi fišing napad vreba veb pregledače

Big Portal

Ovaj režim se može zloupotrebiti za kreiranje “realističnih aplikacija za fišing na računaru”.

Režim aplikacije pokreće veb sajt u zasebnom prozoru pregledača, prikazujući ikonicu veb sajta i sakrivajući adresnu traku.

Prema objašnjenju mr.d0xa, napadač može da prikaže lažnu adresnu traku na vrh prozora i prevari korisnike da unesu svoje podatke u lažne obrasce za prijavljivanje.

“Iako je ova tehnika više namenjena internom fišingu, tehnički je možete koristiti u scenariju spoljnog fišinga”, rekao je mr.d0x. “Ove lažne aplikacije možete isporučiti nezavisno kao fajlove”.

Fišing sajt, koji kontroliše napadač, može da zatvori prozor odmah nakon što korisnik unese akreditive ili promeni veličinu i pozicioniranje da bi se postigao željeni efekat.

Mehanizam napada osim na Windowsu, funkcioniše i na drugim operativnim sistemima, kao što su macOS i Linux, što ga čini potencijalnom pretnjom za više platformi. Međutim, uspeh napada zavisi od činjenice da napadač već ima pristup računaru mete.

Srećom, Google postepeno ukida podršku za Chrome aplikacije u korist progresivnih veb aplikacija (PWA) i tehnologija veb standarda, a očekuje se da će ova funkcija biti potpuno ukinuta u Chromeu 109 ili novijim verzijama za Windows, macOS i Linux.

Google je rekao da je “funkcija –app zastarela pre nego što je ovo istraživanje objavljeno” i da je potrebno uzeti u obzir njen potencijal za zloupotrebu u kontekstu njene budućnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare