Nevesinje: Ne kaljajte svetost Mitrovdana! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nevesinje: Ne kaljajte svetost Mitrovdana!

“Svetost Mitrovdana za Nevesinje i Nevesinjce biće ukaljana ukoliko na Mitrovdan popustimo i dozvolimo da se dezerter okiti ordenjem i nagradama koje mu ni po čemu ne pripadaju”, reakcija je OO SDS Nevesinje povodom najave da će Mitrovdansko priznanje dobiti poslanik SNSD Ilija Tamindžija.

Saopštenje OO SDS Nevesinja prenosimo u cjelosti:

“Opštinski odbor SDS Nevesinje ocjenjuje kao sramnu odluku odbornika vladajuće većine da Mitrovdansku povelju, najveće priznanje opštine, dodjeli dezerteru i bruki Nevesinja Iliji Tamindžiji koji je i u čitavoj javnosti Republike Srpske postao poznat po vulgarnosti prema ženama i ponašanju nedoličnom za jednog narodnog poslanika.

Ako odbornici vladajuće većine, u strahu za svoje sitne privilegije, moraju da podrže sve što im Ilija Tamindžija kaže, smatramo da je ljudska obaveza javno reći ono što svi časni Nevesinjci znaju:

sramota je povelju koja je simbol junaštva i palih žrtava pripadnika Nevesinjske brigade iz dvije Mitrovdanske ofanzive dati dezerteru koji se u ratnom vihoru sklonio u Podgoricu dok su njegovi vršnjaci ginuli na braniku otadžbine.

Svetost Mitrovdana za Nevesinje i Nevesinjce biće ukaljana ukoliko na Mitrovdan popustimo i dozvolimo da se dezerter okiti ordenjem i nagradama koje mu ni po čemu ne pripadaju.

Apelujemo na predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića da ne dozvoli da na Mitrovdan, datum koji je proslavio Nevesinje u čitavoj Republici Srpskoj, Ilija Tamindžiji prisvoji ono što mu ne pripada.

Tražimo da reaguju i lokalne organizacije boraca, veterana, djece poginulih ratnika Vojske Republike Srpske jer ako dozvolimo ovo poniženje na Mitrovdan u Nevesinju dozvolićemo i svako drugo obesmišljavanje žrtava palih boraca na braniku Republike Srpske.

Odbornici većine koji su podržali ovu sramnu odluku neka razmisle kako će poslije ovog sramnog čina pogledati sebe u ogledalo i izaći pred svoje sugrađane koje su platili najveću cijenu slobode a danas moraju da trpe da im se dezerteri cere u lice i rugaju njihovoj žrtvi.

Posebno je tragična činjenica da su dva odbornika većine iz porodica poginulih a aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nevesinje je demobilisani borac. Očekujemo da bar oni preispitaju svoju odluku.

Javnosti Republike Srpske poručujemo da nećemo ustuknuti i da ćemo mitrovdanska znamenja sačuvana u ratu odbraniti od želje podgoričkog studenta da ih stavi u svoju privatnu vitrinu u kojoj stoje i druge nagrade kupljene novcem otetim od hercegovačkih elektro preduzeća.”

(BN)

Danas objavljeno

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Znatan broj građana Srpske vakcinisan u Srbiji

M.

Ostavite komentar