Neuspješno testiran lijek za liječenje od virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Neuspješno testiran lijek za liječenje od virusa korona

Potencijalni lijek protiv virusa remdesivir, za koji se vjerovalo da može da liječi ljude od Covid-19, navodno je neuspješno testiran na prvom kliničkom ispitivanju, pokazuju procurjela dokumenta Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema nacrtima dokumenata, koje je slučajno objavila Svjetska zdravstvena organizacija, testiranje, sprovedeno u Kini, pokazalo je da ovaj lijek nije uspešan u lječenju od Covid-19. Kako se navodi, lijek nije poboljšao stanje pacijenta niti smanjio prisustvo patogena u krvi.

Američka firma, koja je napravila lijek “Gilid sajensiz” tvrdi da je u dokumentu pogrešno predstavljena sprovedena studija. Vijesti o neuspješnom kliničkom testiranju proširile su se nakon što je SZO objavila detalje o svojoj bazi podataka kliničkih testiranja, a potom ih uklonila.

SZO je potvrdila da je nacrt izvještaja greškom objavljen.

U ispitivanje je bilo uključeno 237 pacijenata, lijek je primalo njih 158, dok je 79 dobijalo placebo. Poslije mjesec dana, 13,9 odsto pacijenata koji su dobijali lijek preminuli su, kao i 12,8 odsto koji su dobijali placebo. Istraživanje je rano prekinuto zbog nuspojava.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Vanredna situacija na Krimu

M.

Zapad sprema haos? “Zona rizika – cijela planeta. Od Balkana do Bliskog istoka”

M.

Kadirov ima obećanje za NATO

M.

Ostavite komentar