30. Januara 2022.

Neuspjeh pregovora u Neumu loš za ukupne odnose u BiH

Big Portal

Dodik je naveo da ono što je mogao da čuje od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića ukazuje da gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja i da je opšti utisak da politički predstavnici muslimana nisu htjeli dogovor.

“Oni, po njima, imaju dobru varijantu da ponovo izaberu (Željka) Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Ja mislim da to nije dobro”, rekao je Dodik novinarima u Banjalucima.

Dodik je rekao da nije dobro da hrvatski konstitutivni narod bude majorizovan od strane muslimana.

“Oni to nastavljaju neskriveno provodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može da da ni dobru atmosferu ni dobar uspjeh u samoj BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da su pregovori u Neumu bili “federalno pitanje” između muslimana i Hrvata, ističući da su predstavnici Republike Srpske smatrali da nemaju razloga da razgovaraju o izboru člana Predsjedništva u Federaciji BiH.

Istakao je i da je očigledno da svi napori koje su uložili Evropljani i Amerikanci nisu dali rezultat.

Dodik je ukazao da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda i da se to ne može na bilo koji drugi način posmatrati.

“Mi smo podržali opravdane zahtjeve hrvatskih političkih predstavnika da oni imaju adekvatne, odnosno svoje, predstavnike i da je to suština i Dejtonskog sporazuma i funkcionisanja BiH.

Bošnjaci, muslimani, žele dominaciju, majorizaciju. To vježbaju nad Hrvatima u BiH”, istakao je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare