Neuspio pokušaj deblokade Parlamenta BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Neuspio pokušaj deblokade Parlamenta BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sazvao je za danas sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH u proširenom sastavu s ciljem pokušaja deblokiranja rada državnog organa zakonodavne vlasti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sazvao je za danas sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH u proširenom sastavu s ciljem pokušaja deblokiranja rada državnog organa zakonodavne vlasti.

Zvizdić je na dnevni red stavio formiranje parlamentarnih komisija, odnosno stalnih radnih tijela koja funkcionišu pri Predstavničkom domu PSBiH, a na čijim sjednicama se razmatraju akti prije nego se nađu pred državnim parlamentarcima na redovnim sjednicama.

Kako saznajemo, Zvizdićevom pokušaju da danas deblokira rad Predstavničkog doma PSBiH usprotivili su se njegovi zamjenici Borjana Krišto i Nebojša Radmanović, koji su tvrdili kako sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH nije sazvana u skladu s Poslovnikom o radu Predstavničkog doma PSBiH.

Krišto, za čijih osam mjeseci predsjedavanja Predstavničkim domom PSBiH nisu oformljene parlamentarne komisije, niti je održana ijedna redovna sjednica, pobunila se, jer prije sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH nije sazvana obična sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH, to jeste sjednica predsjedavajućeg i dva zamjenika.

Nakon Krišto iz HDZ-a pobunio se i drugi zamjenik predsjedavajućeg Nebojša Radmanović iz SNSD-a koji se također pozivao na određene članove Poslovnika o radu Predstavničkog doma PSBiH.

Inače, sjednicama Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, pored rukovodstva državnog organa zakonodavne vlasti prisustvuju i šefovi klubova stranaka koje imaju svoje poslanike u Predstavničkog domu PSBiH.

Krišto i Radmanović nisu jedini sudionici sastanka koji su se žalili na to da sjednica nije zakazana u skladu s Poslovnikom o radu Predstavničkog doma PSBiH. Ove tvrdnje iznosio je i šef Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović.

Zvizdićevu inicijativu tokom današnje sjednice podržao je šef Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović koji je na sjednici rekao kako većina diktira pravila, ali da parlamentarnu većinu moli da napokon deblokira rad PSBiH.

Magazinović je podsjetio da je više od dvije milijarde KM, od kojih imaju korist svi građani BiH, blokirano zbog nerada zakonodavaca, da je mnogim članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH istekao mandat te da zbog blokada rada institucija BiH posljedice snosi i međunarodno predstavljanje države Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar