30. Septembra 2022.

Neurotransmiterske bolesti su izlječive ako se javite ljekaru na vrijeme

Big Portal

Neurotransmiterske bolesti su retke i javljaju se kod jednog na milion stanovnika. 

„U pitanju je Konferencija o neurotransmiterskim bolestima koja se održava u Beogradu, a prisustvovaće oko 150 učesnika.Poenta konferencije je da se okupe kliničari istraživači i predstavnici pacijenata koji će učiti o procesima lečenja, dijagnostičkim metodama. Usvajanje novih znanja i iskustava pomaže dijagnostičarima i kliničarima da se bolest otkrije na vreme”, rekla je Ivana Badnjarević iz Udruženja “Hrabriša”.

Dodaje da će biti organizovane radionice gde će pacijenti učestvovati i imaće pravo na mišljenje. Oni se mogu međusobno povezati, a mogu se povezati i sa strukom.

„Hrabriše su deca koje boluju od neurotransmiterskih bolesti. Okupljamo porodice, roditelje sa ovim bolestima, kao i sve koji su osvešćeni u okviru ovih tema”, istakla je Ivana Badnjarević.

Napomenula je da su neurotransmiterske bolesti retke neurometabolički uređene, genski zasnovane. Manifestuju se psihomotornim zaostajanjem deteta u prvim mesecima života. Ako roditelj primeti neke od simptoma bolesti i ima sumnju treba da se obrati pedijatru na vreme kako bi pedijatar dete uputio kod neurologa, fizijatra i genetičara. Taj tim lekara će prepoznati simptome i odrediti terapiju lečenja.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare