Netflix zna da dijelite svoju lozinku sa drugima i sprema se da vas u tome spriječi - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Netflix zna da dijelite svoju lozinku sa drugima i sprema se da vas u tome spriječi

Korisnici Netflixa koji svoje lozinke za pristup tom striming servisu dele sa rodbinom i prijateljima uskoro bi, zbog toga, mogli da se nađu na meti veštačke inteligencije.

Ta kompanija je već objavila da prati korisnike koji drugima daju svoje šifre na korišćenje, ali se sada sprema da ode i korak dalje.

Greg Peters, direktor za proizvode u Netflixu, kaže da će kompanija nastojati da pronađe načine kako da onemogući one koji daju svoje ili koriste tuđe lozinke u tome, ali da će način da se to izvede, za sada, biti “prijateljski nastrojen prema korisnicima”.

Netflix, trenutno, svoje usluge nudi po početnoj ceni od 7,99 evra mesečno. Za taj iznos, korisniku se nudi mogućnost gledanja serija, filmova i drugih sadržaja na do četiri različita ekrana. Istovremeno se, međutim, može gledati samo na dva, dok za gledanje na tri ekrana korisnik mora da doplati.

Međutim, ako korisnik ne gleda Netflix na više od ograničenog broja ekrana u isto vreme, tada više od četvoro ljudi može da upotrebi isto korisničko ime i lozinku za pristup sadržaju.

Netflixu to, naravno, ne odgovara, pošto se tako prodaje manje pretplata a, samim tim, i kompanija ostaje bez profita.

Procene takvih gubitaka striming platforimi, za period od naredne dve godine, dostižu skoro 10 milijardi dolara.

Rešenje tog problema Netflix je pronašao u primeni veštačke inteligencije. A ona bi trebalo da prati broj korisnika koji sa jednog naloga pristupaju platformi i da ih upozorava na neovlašćeno korišćenje njihovih usluga, piše Daily Mail.

Upravo je jedan takav sistem, nazvan Synamedia Credentials Sharing Insight, predstavljen početkom godine na sajmu Consumer Electronics Show u Las Vegasu.

To je sisem koji, pomoću analize ponašanja korisnika i primene mašinskog učenja, može da odredi koliko korisnika bi trebalo da koristi jedan nalog i da, zatim, upozorava na eventualne zloupotrebe.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Sumrak giganta: Još jedan veliki brend odustaje od telefona?

D

Tvorci God of War serijala spremaju novu video-igru

D

Android dobija veoma korisnu opciju

D

Ostavite komentar