Netanjahu vratio mandat zbog neuspjeha - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Netanjahu vratio mandat zbog neuspjeha

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obavestio je izraelskog predsednika Ruvena Rivlina da mu vraća mandat, jer nije uspeo da formira vladu.

Rivlin je Netanjahuu poverio mandat da obrazuje vladu nakon parlamentarnih izbora 17. septembra.

“Otkako sam dobio mandat radio sam neumorno da osnujem široku vladu nacionalnog jedinstva. To je ono što narod želi”, poručio je Netanjahu na video snimku na svom Fejsbuk nalogu.

On je međutim dodao da napori da “dovede Ganca za pregovarački sto i spreči još jedne izbore” nisu urodili plodom jer je taj lider saveza partija centra Plavo belo (Kahol Lavan) to stalno odbijao.

Predsednik Rivlin je saopštio da namerava da zaduži Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba, da on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.

Na raspolaganju će imati 28 dana.

Očekuje se da će Rivlin svoju odluku zvanično saopštiti u naredna 72 sata, odnosno do četvrtka uveče, preneli su izraelski mediji.

Drugi čovek u savezu Plavo belo, Jair Lapid, izjavio je da “Bibi još jednom nije uspeo”, koristeći ; Netanjhuov nadimak i ocenivši da se to dešava u nizu.

Partija Plavo belo je saopštila da je sada vreme za akciju i da je “Kahol Lavan odlučan da obrazuje liberalnu vladu nacionalnog jedinstva predvođenu Benijom Gancom za koju je narod glasao prošlog meseca”.

Taj savez partija je osvojio 33 poslanička mandata od ukupno 120, jedan više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Međutim i Ganc i Netanjahu su bili daleko od osiguranja potrebne većine od 61 poslanika.

Rivlin je ipak Netanjahuu dao mandat da obrazuje vladu jer je njega podržalo 55 poslanika, jedan više nego Ganca.

Netanjahuu rok za formiranje vlade ističe u sredu.

Ukoliko ni Ganc ne uspe u tome bilo koji poslanik koga podrži najmanje 61 član Kneseta biće sledeći koji će dobiti takav mandat.

Septembarski izbori bili su drugi u Izraelu ove godine, što se još nikada nije desilo od osnivanja države 1948. godine, a moglo bi se desiti da se ponovo glasa za nekoliko meseci.

Posle izbora u aprilu Netanjahu je takođe dobio mandat da obrazuje vladu ali mu to nije pošlo za rukom ni posle produženja roka od 28 dana na dve nedelje.

Ganc se zalaže za nacionalno jedinstvo ali neće da bude u vladi sa Netanjahuom kome prete optužnice za korupciju.

Netanjahu ima podršku verskih i desničarskih partija, a Ganca je podržao savez arapskih partija Zajednička lista, zapravo deset od 13 poslanika iz tog saveza, ali oni ne bi ušli u vladu.

Lider nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman sa osam poslaničkih mandata nije podržao ni Ganca ni Netanjahua za premijera, a smatran je ključnim faktorom za obrazovanje vlade.

Liberman kaže da je za vladu jedinstva u kojoj neće biti verskih i ultradesnih stranaka.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Zloupotrijebili položaj i oštetili “Šume Srpske”

M.

Počela sjednica Predstavničkog doma, Šmit se obraća poslanicima

M.

Dragičević: Tadić je rekla da ima pritiske da se Davidov predmet ne pokrene

M.

Ostavite komentar