4. Juna 2019.

Netanjahu: U Izraelu neće vladati jevrejski verski zakon

Big Portal

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio je poziv Becalela Smotriha da se izraelski pravni sistem pridržava jevrejskog verskog prava.

“Država Izrael neće biti država halahe (hebrejski naziv za jevrejsko religiozno pravo)”, napisao je Netanjahu na Tviteru, nakon bure reagovanja na poziv Smotriha koji bi želeo da bude ministar pravde.

Smotrih, poslanik iz Unije desničarskih partija, izjavio je za javni radio Kan da bi zemlja trebalo da teži da bude vođena “kao u danima kralja Davida”.

Taj poslanik je u nedelju uveče rekao u jednoj verskoj školi da traži za svoju partiju portfelje ministarstva obrazovanja i pravde, nakon što je Netanjahu otpustio dvoje ministara, Naftalija Beneta i Ajelet Šaked.

“Želimo portfelj pravde jer želimo da obnovimo pravni sistem Tore”, rekao je Smotrih, objasnivši da mu je namera postepena, dugotrajna tranzicija ka verskoj državi.

On je ocenio da su monetarni zakoni Tore bolji od postojećih i da je potrebno rabinskim sudovima dati viši status.

Jedan od lidera saveza partija centra Plavo belo Jair Lapid napisao je u odgovoru Smotrihu na Tviteru “ne, ne, nećemo pustiti da to prodje, nećemo biti država kojom vlada halaha”.

Liderka levičararske partije Merec Tamar Zandberg je rekla da su maske skinute sa Smotrihove ludačke vizije koju je uporedila sa teokratijom.

Ona je apelovala da se Smotrihu zabrani da se kandiduje za izbore navodeći da samo kandidati koji ne odbacuju Izrael kao jevrejsku i demokratsku državu mogu da se kandidauju, preneli su izraelski mediji.

U Izraelu su izbori zakazani ponovo za 17. septembar nakon što su održani 9. aprila.

Posle tih izbora predsednik Izraela Ruven Rivlin je poverio Netanjahuu, lideru konzeravativnog Likuda da formira vladajuću koaliciju, ali njemu to nije pošlo za rukom do predvidjenog roka 29. maja u ponoć.

Potom je izraelski parlament, Kneset, glasao da se raspusti i da se održe novi izbori.

Netanjahu je juče otpustio dvoje ministara iz partije Nova desnica.

Najpre je javljeno da će Netanjahu biti vršilac dužnosti ministara u tim mistarstvima ali je kasnije rečeno da će nove ministre postaviti neredne nedelje posle neophodnih konsultacija.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare