Netanjahu ove nedjelje ulazi u istoriju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Netanjahu ove nedjelje ulazi u istoriju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će krajem ove nedelje nadmašiti prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben-Guriona.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će krajem ove nedelje nadmašiti prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben-Guriona.

On će naime, postati predsednik Vlade Izraela koji je najduže na toj funkciji

Ben-Gurion je predvodio Izrael 4.875 dana, oko 13,5 i po godina od 14. maja 1948. do 26. januara 1954. i ponovo od novembra 1955. do kraja juna 1963, podsećaju izraelski mediji.

Netanjahu je bio premijer od juna 1996. do jula 1999, a od kraja marta 2009. godine je bez prekida na tom položaju.

U petak će se on izjednačiti sa Ben–Gurionom, a u subotu će ga premašiti i ući u istoriju po godinama na funkciji premijera Izraela.

Izraelski mediji navode da je on treći po godinama na funkciji među liderima zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i bezbednost (OECD), posle Redžepa Tajipa Erdogana u Turskoj i Angele Merkel u Nemačkoj.

Ako se računaju raniji lideri tih zemalja od kraja Drugog svetskog rata, onda je Netanjahu 16. po broju godina na vlasti.

Među aktuelnim liderima je na 35. mestu. On sada predvodi prelaznu vladu do drugih izbora ove godine zakazanih za 17. septembar. Netanjahuu nije pošlo za rukom da formira ; vladajuću koaliciju posle izbora 9. aprila.

Sada je suočen sa optužbama za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja korupcije, uključujući mito u jednom od njih. Saslušanje je zakazano za početak oktobra.

Medjutim, zakon ne zahteva da se premijer povuče dok ne bude osudjen i sve njegove žalbe ne budu odbijene što znači da bi uprkos tome mogao ostati na vlasti još nekoliko godina.

Netanjahu će ove nedelje učvrstiti svoje mesto kao najdominantnija snaga u politici Izraela u svojoj generaciji i pokazati još jednom koliko je sposoban za političko preživljavanje, ocenjuje AP.

Oni koji ga podržavaju ističu da čuva bezbednost i prosperitet, kao i jevrejski karakter Izraela.

Njegovi protivnici tvrde da je pokopao nade za mir sa Palestincima, podelio društvo napadima na arapsku manjinu i protivnike levičare i zatrovao politiku korupcijom.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

GSS BiH na Trebeviću spasili planinara sa psom

M.

Pokrenuta istraga: Predsjednik širio lažne informacije

M.

Određen pritvor Fuadu Kasumoviću

M.

Ostavite komentar