Netanjahu: Izrael je država samo jevrejskog naroda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Netanjahu: Izrael je država samo jevrejskog naroda

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedjelju je, usred kampanje za izbore 9. aprila, izjavio da “Izrael nije država-nacija svih svojih građana, već isključivo jevrejskog naroda”, pri čemu je isključio arapsku populaciju koja živi u toj zemlji.

Netanjahu je to napisao u nedjelju na svojm Instagram profilu reagujući na polemiku nastalu nakon izjave glumice Rotem Selah.

Vrlo popularna izraelska glumica i manekenka napisala je objavu u kojoj brani prava arapske manjine koja čini 17,5 odsto populacije, prema njenim riječima.

“Izrael je država svih svojih građana”, rekla je Selah.

Netanjahu je reagovao napisavši da “Izrael nije država svih svojih građana” jer je, po njegovom mišljenju “u skladu s temeljnim zakonom o naciji koji smo usvojili, Izrael država-nacija jevrejskog naroda – isključivo i jedino jevrejskog naroda”.

“Izrael nije država svih njegovih građana. Po osnovnom zakonu o nacionalnosti koji smo usvojili, Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda i samo njega”, napisao je Netanjahu, odgovarajući na ocjenu izraelske glumice prenosi “Al Jazeera”.

“Kako ste i vi napisali, nema nikakvih problema s arapskim državljanima Izraela. Oni imaju ista prava kao i mi, a vlada Likuda uložila je više u arapski ‘sektor’ od bilo koje druge vlade”, dodao je Netanjahu.

Izraelski Arapi većinom su Palestinci koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnivanja Izraela 1948. godine i podržavaju palestinsko pitanje.

Netanjahu se smatra vođom najdesnije orjentisane vlade u istoriji Izraela, a nakon izbora želi osnovati sličnu koaliciju.

Danas objavljeno

Veliki broj vjernika na zajedničkoj liturgiji SPC i MPC-OA

M.

Oboren MiG-29, uništeni tenkovi

M.

U policijskoj akciji 11 uhapšenih, među njima i pripadnik Granične policije BiH

M.

Ostavite komentar