Netanjahu i Ganc kod Rivlina na "konsultacijama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Netanjahu i Ganc kod Rivlina na “konsultacijama”

Predsednik Izraela Ruven Rivlin sastao se s premijerom Benjaminom Netanjahuom i liderom partije centra Plavo belo Benijom Gancom u predsedničkoj rezidenciji.

On nastoji da ih ubedi da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva nakon parlamentarnih izbora 17. septembra u kojima nije bilo jasnog pobednika.

Sastanak je održan pošto je Rivlin okončao ključne razgovore o formiranju nove vlade sa predstavnicima svih devet partija izabranih u 22. parlament, Kneset.

Ni Netanjahuov konzervatini Likud, ni Gancov savez nemaju većinu od 61 od ukupno 120 poslanika.

Netanjahuov desničarski blok ima 55 poslanika, a Gancov jednog manje uz podršku saveza partija čiji su članovi uglavnom Arapi, koji neće ući u koaliciju.

Ni jedna partija ne može da obrazuje vladu bez nacionalističke stranke Izrael naš dom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana koji u razgovoru s Rivlinom nije podržao ni Ganca ni Netanjahua za mandatara.

Liberman se zalaže za široku, sekularnu vladu jedinstva.

Netanjahu i Ganc su takođe za vladu jedinstva ali ne mogu da se dogovore ko bi je predvodio.

Izraelski mediji su izvestili da je Rivlin izašao sa sastanka i ostavio rivale da razgovoraju, a da za sada ne mogu da se slože ko bi od njih prvi bio premijer ukoliko se dogovore o rotaciji.

Ganc je uz to ranije najavio da neće sedeti u vladi sa Netanjahuom kojem preti optužnica za nekoliko korupcionaških skandala.

Taj bivši načelnik Generalštaba se danas sastao i sa Libermanom da razgovara o koalicionoj krizi nakon drugih izbora ove godine.

Gancova partija osvojila je 33 poslanička mandata, dva više od Likuda.

Na prošlim izborima održanim u aprilu obe partije su imale isti broj poslanika, 35, ali je Rivlin poverio Netanjahuu zadatak da formira vladu.

On u tome nije uspeo jer su propali koalicioni pregovori zato što Liberman nije hteo da uđe u koaliciju zvog spora s partijama ultraortodoksnih Jevreja o služenju vojnog roka.

Posle toga nije data šansa Gancu da on pokuša da formira vladu, već je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Nikada u istoriji Izraela nije se glasalo dva puta u razmaku od nekoliko meseci, pa je Rivlin sada najavio da će učiniti sve što može da se izbori ne bi održali treći put ove godine.

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar