Netanijahu ne želi podnijeti ostavku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Netanijahu ne želi podnijeti ostavku

Benjamin Netanijahu ne želi dati ostavku na funkciji premijera Izraela uprkos brojnim pozivima nakon što se suočio sa optužnicom zbog korupcijom.

On je odbacio sve optužbe i osudio podizanje takve optužnice te je okarakterisao kao “pokušaj državnog udara”.

“Ovo je pokušaj državnog udara uperen protiv premijera”, rekao je Netanijahu, prvi predsjednik izraelske vlade optužen u vrijeme obnašanja dužnosti, pozivajući da se “istraže istražitelji” koji su vodili istragu protiv njega.

Tužitelj Mandelblit je izjavio kako njegova odluka nije politički motivisana već je djelovao profesionalno prema zakonu.

Stranka “Plavi i bijeli” koju vodi Netanijahuov glavni protivnik Benny Gantz, saopštenjem je zatražila da “odmah raspusti sve ministarske funkcije u vladi”, prenosi Hina.

Sada se u pitanje dovodi njegova sposobnost da vodi zemlju nakon što su u Izraelu dva puta ove godine održani izbori nisu omogućili formiranje vlade.

Dok se Izraelu bliže treći izbori u manje od godinu dana, Netanijahu bi se mogao naći u nezgodnoj situaciji pokušavajući pobijediti na izborima i istovremeno se pripremati za suđenje.

Netanijahu je i dalje na premijerskoj dužnosti jer Gantz nije uspio sastaviti koalicijsku vladu nakon septembarskih izbora.

(Klix)

Danas objavljeno

Hrvatska: Zaraženo 3.117 osoba, preminulo 49

M.

Kao nikad do sad, Putin je zapretio direktno

M.

Uhapšen sudija Osnovnog suda u Banjaluci, osumnjičen za primanje mita

M.

Ostavite komentar