Nesuglasice na najvišim nivoima - ko bi trebalo da se vakciniše? Bogati uzeli sve - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nesuglasice na najvišim nivoima – ko bi trebalo da se vakciniše? Bogati uzeli sve

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenila je da deca ne treba da se vakcinišu protiv kovida 19 dok se ne vakcinišu stariji i rizične grupe u svim državama.

Pročitajte još: “Imamo spisak onih koji se nisu vakcinisali” I Belorusi razvili sopstvenu vakcinu, tvrdi predsednik; “Druga, drugačija”

“Hteli bismo ponovo da naglasimo da prioritet treba da bude da sve države dobiju cepivo za visokorizične grupe pre nego što počnu da sevakcinišu oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze”, rekla je Kejt Obrajen, direktorka odeljenja SZO za imunizaciju i vakcinisanje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u sredu odobrila cepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće nedelje da učine i Sjedinjene Države, a Nemačka je najavila da će vakcina svima starijima od 12 godina da bude ponođena do kraja avgusta.

Proširenje kampanje vakcinacije na adolescente bogatijih zemalja moglo bi da poveća nejednakost u distribuciji cepiva, koju SZO iznova kritikuje.

“Kad cepiva budu raspodeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno cepiva za prioritetne grupe, snažno ćemo pozdraviti davanje cepiva mlađim generacijama”, naglasila je Obrajen, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

“Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cepiva, ravnopravnost u cepljenju”, kazao je dodavši da pandemija nedeljno odnese 100 hiljada života.

“Svi znamo šta treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama”, kazao je čelnik SZO.

Istakao je kako je “više od 80 odsto doza cepiva” dato u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0.3 odsto.

“To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva”, zaključio je Gebrejesus.

Danas objavljeno

Pobjegao zatvorenik iz Zenice, u toku velika potraga

M.

Vučić u Briselu: Niko ne može da ponižava Srbiju!

M.

Bajden nazvao Putina “autokratom”; Stigao odgovor šefa Kremlja

M.

Ostavite komentar