Nestašica Intel procesora proizvođače sve više okreće ka AMD-u - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Nestašica Intel procesora proizvođače sve više okreće ka AMD-u

U poređenju sa istim periodom prošle godine, situacija sa snabdjevenošću Intel procesora je nešto bolja, ali daleko od idealne.

Obzirom da je proces proizvodnje CPU čipova za računare dug, složen i skup proces, Intel se zbog ograničenih kapaciteta, odlučio da prioritet da skupljim Xeon I Core modelima. Otuda vlada nestašica jeftinijih CPU modela.

Obzirom na dobru prodaju na tržištu PC računara i komponenti, Intel pokušava da ubrza isporuku svojih čipova, ali potražnja je veća pa se sistem integratori i proizvođači PC rešenja sve više okreću AMD proizvodima. Zbog toga su najveće svetske marke u poslednje vreme sve aktivnije u promociji računara baziranih na AMD platformi, a koja iz generacije u generaciju postaje sve bolja.

Danas smo svedoci izlaska sve većeg broja laptop modela koji koriste naprednu generaciju AMD APU procesora, deo tržišta na kome je Intel do sada bio skoro referenca. Sa druge strane, gejming tržište već neko vreme koristi AMD platformu kao primarno rešenje.

To je posebno vidiljivo u PC desktop tržištu gde je AMD veoma konkurentan tako da je većini proizvođača u ovom trenutku, najlogičnije rešenje upravo AMD hardver. Em bolji, em dostupan, em jeftiniji…

Izvor  HKEPC /Benchmark

Danas objavljeno

Realme 8 5G ozvaničen sa Dimensity 800U čipom i 90Hz osvežavanjem

Zeljka

Der8auer je postavio GPU svetski rekord sa PowerColor RX 6900 XT Liquid Devil Ultimate kartom

Zeljka

Popularni Huawei proizvodi na popustu i do 46%

Zeljka

Ostavite komentar