26. Oktobra 2019.

Nestašica Intel čipova nastavlja se najmanje do kraja ove godine

Big Portal

Manjak čipova počeo je da se osjeća još prošle godine, a Intel je to pokušao da reši investiranjem u nove kapacitete za proizvodnju. Rezultat je bilo povećanje proizvodnje 14-nm i 10-nm čipova, ali ni to nije bilo dovoljno da se zadovolje potrebe tržišta.

Razlog za nestašicu je što je kompanija prilagođavala proizvodnju prema trendu smanjenja potražnje za ovim čipovima, koji u proseku iznosi oko 5 odsto godišnje. Međutim, kako uskoro prestaje podrška za Windows 7, mnoge organizacije su u poslednjem trenutku odlučile da se prebace na Windows 10, a to za sobom često povlači i kupovinu novih računara, pa je i prodaja čipova znatno porasla. Pik prodaje očekuje se u januaru sledeće godine, nakon čega će se vratiti trend opadanja njihove upotrebe. S obzirom da su u pitanju poslovni računari, najveća nestašica je na polju PC procesora niže klase.

Intel se nada da će problem sa snabdevanjem uskoro rešiti. Oni planiraju da povećaju proizvodnju low-end čipova za dodatnih 25 odsto, a u povećanje kapaciteta proizvodnje su već potrošili više od 30 milijardi dolara za poslednje dve godine.

Izvor: PC Magazine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare