Nestašica čipova smanjila dobit Volkswagena u trećem kvartalu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Nestašica čipova smanjila dobit Volkswagena u trećem kvartalu

Nemački proizvođač automobila Volkswagen je objavio saopštenje o padu prihoda i dobiti u trećem tromesečju u uslovima smanjene proizvodnje i prodaje zbog globalne nestašice čipova.

VW-ova dobit pre oporezivanja u trećem tromesečju je smanjena za 14,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, na 3,08 milijardi evra, pokazuje poslovni izveštaj.

Operativna dobit pre posebnih stavki je iznosila 2,8 milijardi evra i bila je za 12 posto manja u odnosu na isti period 2020. Dobit nakon oporezivanja je porasla za 5,6 posto, na 2,9 milijardi evra, navodi kompanija.

Prihodi od prodaje su smanjeni za 4,1 posto, na 56,93 milijarde evra, pogođeni problemima u globalnim lancima snabdevanja poluprovodnicima, ključnim komponentama u automobilskoj industriji.

VW-ove isporuke su smanjene za 24,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije, na 1,97 miliona vozila, a prodaja za 30 posto, na 1,81 milion vozila. Kompanija je u trećem tromesečju isporučila 122.100 potpuno električnih vozila, više nego dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U prognozi za fiskalnu 2021. godinu, Volkswagen očekuje da će mu prihodi od prodaje biti znatno veći nego prošle godine. Snizili su međutim prognozu isporuka vozila kupcima, procenjujući da će ostati na prošlogodišnjem nivou s obzirom na kontinuirano izazovne uslove na tržištu.

Izvor: Seebiz.eu / HINA

Foto: arhiva Autoblog.rs

Danas objavljeno

“Odluku o potpunoj elektrifikaciji doneli političari, a ne auto-industrija”

Vanja A

Prvi put u istoriji prodato više električnih automobila nego dizelaša

Vanja A

Džeremi Klarkson odabrao najgore automobile u 2021. godini

Vanja A

Ostavite komentar