Nestao sa proslave svog 18. rođendana i objesio se u šumi - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Nestao sa proslave svog 18. rođendana i objesio se u šumi

Zadar je u ponedjeljak šokirala vijest o tragičnoj smrti maturanta koji je počinio samoubistvo na svoj 18. rođendan. Priča je time tragičnija što je riječ o mladiću koji je samo deset mjeseci ranije krivično prijavljen zbog nanošenja teških tjelesnih povreda glave zbog kojih je 44-godišnji Zadranin Marin Tičić preminuo u zadarskoj Opštoj bolnici nakon što je upao u duboku komu.

Šta je bio motiv obračuna tada učenika trećeg razreda zadarske srednje škole i 44-godišnjeg radnika Cromarisa službeno nije bilo poznato, ali incident se odigrao na Autobuskoj stanici u Zadru oko 13.40 sati, dok su učenici koji žive u prigradskim mjestima čekali autobus za povratak kućama.

Navodno je 17-godišnjak htio “vratiti” šamar koji mu je 44-godišnjak dao nekoliko dana prije jer mu se s prijateljima navodno smijao. Mladić ga je dan kasnije dočekao i udario u glavu, nakon čega je Tičić umro četiri dana kasnije. Iako se sve vrijeme navodilo da je maloljetnik u obračunu kao oružje koristio bokser, policija je to demantovala.

Prema rezultatima službene istrage, Tičić je nakon udarca 17-godišnjaka pao i udario glavom o tlo, pri čemu je zadobio prelom baze lobanje. Inače se, koliko je poznato, liječio od zavisnosti i bio je veoma krhke konstitucije.

Rezultati obdukcije pokazali su kako je do smrti došlo zbog udarca glave u betonsku ploču, što su tada potvrdili i u Županijskom državnom tužilaštvu.

Maloljetnik je zadržan u pritvoru do 30 dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu je, kako se saznaje, uspješno nastavio školu i upisao četvrti razred. Trpio je zbog nesretnog događaja, ali na njemu se to nije moglo primjetiti. U školi tvrde da je cijelo vrijeme bio pod stručnim nadzorom psihologa, te ostalih osoba odgovornih za njega u školskom sistemu.

  • Riječ je o strašnom slijedu nesretnih okolnosti koji je počeo i završio tragično. Ne mogu, niti smijem to komentarisati. Mogu samo reći da je učenik bio u tretmanu u kojem je trebao biti. Uspješno je upisao razred i bio dobar u školi. Nije bio agresivan niti je s njim ranije bilo problema prije prvog incidenta – rekao je direktor škole koju je mladić iz okoline Zadra pohađao.

U školi niko nije mogao naslutiti šta se zapravo sprema. Zadnjih pet dana mladić se smijao i zabavljao kao i njegovi vršnjaci. Iako mu je službeni rođendan kojim je slavio punoljetstvo bio dva dana ranije, zabavu je odlučio da organizuje u subotu. Pozvao je društvo u porodičnu kuću i sve je bilo u redu do nekih sat vremena iza pola noći. Mladić je iznenada nestao sa zabave i niko ga nije mogao pronaći. Nakon nekoliko sati potrage uslijedio je šokantan prizor. Mladića su pronašli u obližnjoj šumi – obješenog.

  • Malo je reći da smo šokirani. Strašno je to što se dogodilo – rekli su u školi koju je mladić ove godine trebao završiti.

Neutješna majka 44-godišnjaka Marina Tičića koji je preminuo u januaru u zadarskoj Opštoj bolnici jedva je imala snage govoriti o još jednoj strašnoj nesreći nakon smrti njenog sina.

  • Jako mi je teško i ne mogu vjerovati šta se dogodilo. Da su se dogodile takve strašne stvari… Moga sina nema već deset mjeseci, ne shvatam šta se dogodilo, niti mi je sin nešto govorio prije svega toga. Žao mi je što je sve to tako strašno ispalo, ne mogu verovati…ne mogu verovati…sada nema ni drugog mladića, pa šta se to događa – ponavljala je kroz suze.

Kobnog je dana njen sin kao i svakog drugog otišao na posao, ali s posla se više nije vratio kući.

  • Ne znam šta se dogodilo ni dan danas. Znam samo kako je moj sin umro. To su mi tada rekli ljekari. On je njega udario takvom snagom da su mu nosne kosti ušle u mozak, a šta je bilo između njih ne znam ni danas. Nikada ga nisam upoznala, niti njega ni njegove roditelje. O njemu ne znam ništa. Nikada nije došao kod mene. Niko nije bio ni na sahrani – ispričala je potresena majka s kojom je 44-godišnjak sam živio na Voštarnici.

Iako je maloljetnik na Fejsbuk profilu prije nesreće na zadarskoj stanici imao slike naoružanih ljudi odjevenih u crno, u školi koju je išao navodili su kako ništa nije upućivalo na tragediju koja je dosad uništila dva života.

Nakon incidenta patolog splitskog KBC-a, utvrdila je da je nosna kost 44-godišnjaku bila slomljena jednim udarcem šake. Navela je kako bi u slučaju da je muškarac primio udarac bokserom došlo do puknuća kože, što ovdje nije bio slučaj.

Maloljetnik se teretio za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom za šta je zaprećena zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

Iako je riječ o sukobu koji je, nažalost, završio s najgorim mogućim ishodom, fizički ispadi srednjoškolaca, posebno na zadarskoj stanici nisu nimalo neuobičajena pojava u Zadru. Upravo je zbog takvih ispada zadarska Obrtnička škola pooštrila kazne prema učenicima. Nakon frapantnog snimka brutalne tuče koja je izašla u javnosti, a u kojoj su učenici te škole koristili boksere, dok ih kolege i prijatelji bodre i navijaju, dvojica su učenika prošle godine izbačeni iz te škole.

Pamti se i obračun iz 2010. kada je na stanici usred dana učenika trećeg razreda obrtničke škole Vice Vlatkovića sekirom napao dvije godine stariji učenik završnog razreda Tehničke škole.

Nakon jednog od niza takvih ispada poznati zadarski sociolog prof. dr Zlatko Miliša upozorio je na eskalaciju nasilja među mladima.

  • Agresivnost je poželjna jer se njome dobija status, a atmosfera u društvu je takva da tek s nasiljem postaješ neko i nešto. Još ako “imaš sreće” pa tvoje ime ili inicijali budu po medijima, cilj je postignut. Ti si faca – upozorio je tada Miliša navodeći kako će nasilje među mladima i dalje eskalirati.

(Zadarski.hr)

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar