“NESTABILNA SITUACIJA U REGIJI” Vučić u subotu sa predstavnicima Srba iz RS i Crne Gore - BIGportal.ba
Region Vijesti

“NESTABILNA SITUACIJA U REGIJI” Vučić u subotu sa predstavnicima Srba iz RS i Crne Gore

Situacija u regionu je bez sumnje nastabilna, što najmanje odgovara Srbiji, izjavila je premijerka Ana Brnabić i istakla da je predsjednik Aleksandar Vučić reagovao promptno i da će u subotu razgovarati u Beogradu sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske o tome kako može da im pomogne.

Brnabić je rekla da je Vučić pozvao Srbe iz CG i Republike Srpske da dođu u Beograd i da razgovaraju o tome i da će se država Srbija truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost.

– Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara – rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje novinara kako vidi sitaciju u CG i BiH i porast tenzija u regionu.

Kazala je da neće prisustvovati tom sastanku u subotu pošto će otputovati na bezbjednosni forum u Minhen.

– Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gdje u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava – navela je Brnabić.

Ona je kazala da te probleme treba da rješavamo diplomatskim putem, na oprezan način.

Kaže je više puta rekla da ovo što se dešava u regionu najmanje odgovara Srbiji, jer je zemlja prošla kroz teške reforme i ostvarila u prethodne dvije godine privredni rast od 4,4 odsto i 4,2 odsto.

– Vidimo potpuno drugačiji imidž Srbije i da bi nastavili da tako da rastemo potreban nam je stabilan region – rekla je Brnabić, ukazujući da je ovo mali region u kome se svaka nestabilnost odražava i na našu zemlju.

Onda manje ljudi želi da investira, a predsjednik Vučić već godinama radi na podizanju kredibiliteta naše zemlje, kazala je premijerka.

Ističe da je se već godinama gradi na dovođenju investitora koji su uglavnom ulagali u oblasti koje su radno intenzivne, ali da sada u Srbiju dolaze i ozbiljniji investitori.

– Svaka nestabilnost u regionu može da ugrozi naš brzi razvoj. Zato se trudimo i predsednik i ja da sve signale koje dajemo budu odmereni i umereni i da dalje gradimo staiblnost, a ne nestabilnost. Trudimo se da budemo odgovorni i da zaštitimo naš narod gdje god živi. To je naša ustavna obaveza i dužnost i mislim da to radimo na najbolji način – rekla je premijerka.

Dodala je da će zato Vučić razgovarati sa Srbima iz CG i Republike Srpske kako bi se vidilo kako može da ih podrži i kako da pokušamo da smirimo situaciju u regionu.

– Kada ne činite dovoljno u oblasti reformi, najlakše je imati nestabilnost i reći da je to zbog političke situacije – ukazala je Brnabić dodajući da je to nekima u regionu.

Sa druge strane, Srbija je izvoznik stabilnosti, ne zato što imamo veliko srce, a imamo ga, već zato što je to u interesu naših građana, naglasila je premijerka.

TANJUG

Danas objavljeno

Britanski supermarketi na police stavljaju povrće od kartona

V.R.

Lančani udes u Sarajevu, troje povrijeđenih

V.R.

Preminuo bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva

V.R.

Ostavite komentar