Nervira vas CAPTCHA? Novi iOS ima rešenje - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Nervira vas CAPTCHA? Novi iOS ima rešenje

Za one korisnike, koje nervira da konstantno unose CAPTCHA tekst ili pronalaze zadate termine, kako bi pristupili nekom sajtu, rešenje stiže u iOS 16 verziji.

Appleov iOS 16 bi korisnicima mogao da pomogne da izbegnu CAPTCHA antibot sisteme, koji stoje između korisnika i logovanja na sajtove. Apple je tokom WWDC 2022 konferencije izneo detalje o Private Access Token sistemu za iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura, koji preskače CAPTCHA-u za neke apliakcije i sajtove.

Kada odobrite Automatic Verification funkciju, podržani sajtovi će koristiti iCloud kako bi verifikovali i korisnikov Apple ID i uređaj, nudeći tokene kao dokaz verodostojnosti korisnika.

Apple ističe da uređaji neće deliti osetljive podatke, koji su povezani sa korisnikovim nalogom (poput imejl adrese ili broja telefona). Kompanija takođe neće znati ko traži zahtev za verifikaciju, pa te provere ne može da poveže sa određenim provajderima.

Sistem tokena je okarakterisan kao bolji za privatnost korisnika, jer ne prati IP adresu. Takođe bi mogao da poboljša pristupačnost, jer bi sajtovi koji zahtevaju CAPTCHA verifikaciju bili korisniji za osobe sa invaliditetom.

Pored toga, tehnologija bi mogla da ima i širu primenu, van Apple ekosistema. Apple je sa kompanijama Cloudflare, Fastly i Google radio na tome da omogući Private Access Tokens otvorenim standardom.

Danas objavljeno

Huawei Mate 50 ipak dolazi sa Snapdragon 888 čipsetom

Vanja A

Povratak dvije legende, dolaze rimejkovi Gothic i Alone in the Dark

Vanja A

Sklopivi telefoni su novi must have tehnološki uređaj

Vanja A

Ostavite komentar