Neredi u najvećoj fabrici iPhone telefona u Kini - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Neredi u najvećoj fabrici iPhone telefona u Kini

Najveća Foxconn fabrika u kojoj se proizvode iPhone telefoni u Zhengzhou (Kina), postala je poprište nereda i nasilnih protesta zaposlenih. Na Internetu su se pojavili video snimci kako se stotine radnika suprotstavljaju menadžerima, ali i sukobi sa policijom, nastali zbog smanjenja benefita, dužeg čekanja na bonuse, smanjene isporukea hrane, ali i zbog neadekvatne COVID zaštite.

Naime, Foxconn je usvojio striktno pravilo, navodno da bi se smanjila šansa od COVID zaraze, po kome zaposleni moraju i da „žive“ u fabrici“, izolovani od ostatka sveta. Zaposleni navode da je ovo pravilo možda sprečilo da oni šire COVID po gradu, ali da je situacija u samoj fabrici zbog toga gora. Zbog ovih mera, hiljade radnika je pobeglo iz fabrike.

Zbog cele ove situacije, Foxconn je drastično smanjio proizvodnju iPhone-a, što je nateralo Apple da najavi da će isporuke iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max najverovatnije kasniti. Inače, pomenuta fabrika je najveća iPhone fabrika na svetu, koja zapošljava 200.000 radnika i u njoj se proizvodi oko 70 procenata iPhone telefona.

Izvor: ArsTechnica / PCPress

Danas objavljeno

Nastavak The Last of Us igre je moguć? Uncharted je završena priča

Zeljka

Kako da bezbjedno koristimo Google Chrome

Zeljka

Zapoleslenici Twittera mogu koristiti “GodMode” da tvitaju s bilo kojeg profila

Zeljka

Ostavite komentar