24. Septembra 2019.

Nerasvijetljena ubistva: Ubice uživaju na slobodi zbog traljavih istraga

Big Portal

Na području Banjaluke i regije u protekle dvije decenije dogodilo se više od 20 ubistava koja do danas nisu rasvijetljena, prvenstveno zahvaljujući traljavim istragama.

Misteriozni nestanci dokaza neki su od glavnih razloga zbog kojih su ubice amnestirane i umjesto da su na dugogodišnjoj robiji, uživaju na slobodi.

S druge strane, oni koji su rukovodili istragama nikada nisu snosili bilo kakvu odgovornost zbog kardinalnih propusta. Naprotiv, napredovali su u svojim službama, tužilačkim ili policijskim.

Na području nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka od 1996. dogodilo se preko 20 ubistva koja do danas nisu dobila sudski epilog, a kako stvari trenutno stoje, neće ga ni dobiti.

Motiv ubistava uglavnom je bilo koristoljublje, ali u mnogim slučajevima i osveta.

Prvo ubistvo koje je ušlo u rubriku “zaboravljenih slučajeva” dogodilo se 11. maja 1996. godine. Tog dana ubijen je 37-godišnji Borislav Popović iz Prijedora, a njegovo tijelo pronađeno je u mjestu Tješnjak, kod Novog Grada, u rastinju pored rijeke Une.

Posljednji slučaj koji je zvanično kvalifikovan kao ubistvo, a koje do danas nije rasvijetljeno, bilo je ubistvo mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, izvršeno u martu prošle godine.

Zajedničko svim nerasvijetljenim ubistvima su traljave istrage, nestanak krunskih dokaza i slično.

Umjesto da se u startu propusti sankcionišu, a odgovorni kazne na način prikladan struci, oni su gurani pod tepih.

Godine su prolazile, a nedgovorno ponašanje policijskih službenika i tužilaca samo je raslo, pa tako danas ne treba ni čuditi što imamo slučajeve poput Dragičevića ili sličnih.

Reformom pravosuđa u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, kompletno rukovođenje istrage došlo je u nadležnost tužilaca, koji su imali apsolutnu moć. Ta moć je u većini slučajeva bila moć obustavljanja istraga.

–Nažalost, u posljednjih 15 godina evidentno je da stranke, odnosno građani nemaju jednak tretman u pogledu tužilaštava, a tako i sudstva. Mnoge istrage, odnosno radnje koje obavlja tužilaštvo do trenutka podizanja optužnice traju predugo ili nikada ne dobiju svoj epilog u vidu podizanja optužnice. Oštećeno lice nema niti jednog jedinog pravnog sredstva kojim bi mogao da utiče na rad tužioca, odnosno na njegovu zainteresovanost za rad na samom predmetu – ističe advokat Dario Sandić.

Dodaje kako ne postoji nikakva sankcija za tužioca koji svoj posao ne obavlja, odnosno koji formalno obavlja svoj posao, ali faktički ne radi ništa.

–To je slučaj kada se oštećeni interesuje šta se dešava sa istragom, a tužilac ga obavještava da je istraga u toku i da se vrše radnje na terenu (naravno bez ikakvih decidnih informacija o radnjama), dok se u stvarnosti sa istragom ništa ne dešava, odnosno tužilac ne preduzima bilo kakve radnje u cilju podizanja optužnice i konačnog optuženja izvršioca krivičnog djela – navodi advokat Sandić.

U današnjem vremenu nema govora o bilo kakvoj zaštiti prava građana od strane tužilaštava, a na šta ukazuju brojne istrage koje traju po više od 10 godina, obustave istrage bez bilo kakvih valjanih obrazloženja, zaključivanja sporazuma sa izvršiocima krivičnih djela kojim se “ugovaraju” minimalne kazne, nepostojanja privatnog tužioca…

Kadija te tuži, kadija ti sudi

Advokat iz Banjaluke Dario Sandić izjavio je da gotovo nema kontrole pravosudnog sistema, te da je mnogo gora situacija s tužilaštvima.

–Kada podnesete krivičnu prijavu, tužilac je dužan da izvrši radnje na osnovu kojih će utvrditi da li je vaša prijava osnovana ili nije. Nakon što tužilac utvrdi da krivična prijava nije osnovana, isti će donijeti odluku kojom će obustaviti istragu. Protiv ove odluke vi imate pravo pritužbe i o vašoj pritužbi odlučuje isti organ koji je donio odluku o obustavi istrage – kadija te tuži, kadija ti sudi – objasnio je advokat Sandić.

Srpskainfo, Nikola Morača
Foto: Nikola Morača/RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Bubo
Bubo
4 godine prije

Najveći problem Republike Srpske
su pohlepni licemjerni nemoralni političari i državni službenici
povezani sa pohlepnim biznismenima
kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis
a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini
posmatraju samo kao kolateralnu štetu.
Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom,
Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskorištavaju.
Pomozimo Otadžbini.
Ko će ako nećemo mi ?
Kada ako ne sada ?
Istina dolazi.
Istina ce nas osloboditi.
Pomozi Istini.
Govori istinu na glas.
Bez prava na cutanje.