10. Oktobra 2022.

Neprijatan zadah može da sluti na ozbiljnu bolest – mnogi potpuno ignorišu ovaj simptom

Big Portal

Neprijatan zadah iz usta se javlja prilično često nekad je uzrok jelo od aromatičnih namirnica poput belog luka, a nekad ova pojava odaje druge tegobe pa i bolest.

Takva je, na primer, upala desni koju karakteriše i nakupljanje bakterija ispod spoja zuba i gingive, a dovodi do jakog neprijatnog mirisa.

Međutim, ako primetite da se neprijatan miris širi nakon podrigivanja i ukoliko on liči na miris pokvarenih jaja, savetuje se da proverite zdravlje želuca. Podrigivanje je inače normalna, bezazlena pojava – telo oslobađanja višak gasova iz gornjeg digestivnog trakta.

Ovi gasovi nastaju prilikom razlaganja hrane, a jedan od njih je vodonik sulfid. I najmanja njegova količina daje miris pokvarenih jaja i nije neuobičajeno da se ponekad oseti.

Međutim, ako se kod podrigivanja često može namirisati, to je ozbiljan znak da se možda razvija neka bolest u organizmu. Moguće je da je reč o infekciji bakterijom kao što je Helikobakter pilori, sindromu iritabilnog kolona ili gastroezofagealni refluks – vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.

Ova pojava donosi rizik i od upale sluzokože jednjaka, a posledično i od karcinoma pa se obavezno posavetujte sa lekarima da otklonite svaku sumnju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare