Neprihvatljivo odlaganje isporuka vakcina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Neprihvatljivo odlaganje isporuka vakcina

Italijanski premijer Ðuzepe Konte ocenio je danas da odlaganje isporuke vakcina Italiji od strane američke farmaceutske kompanije Fajzer i britananske AstraZeneke predstavlja ozbiljno kršenje ugovorenih sporazuma i najavio da će Rim preduzeti kontramjere.

Konte je u postu na Fejsbuku naveo da je odlaganje isporuka vakcina nanjelo “ogromnu štetu” Italiji i drugim zemljama, prenosi Rojters.

“Ovo je neprihvatljivo”, napisao je Konte.

Berlin očekuje tri miliona doza vakcine “Astra Zeneke”
Njemačka očekuje da će britanska farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” u februaru isporučiti tri miliona doza svoje vakcine uprkos posljednjim problemima te firme u proizvodnji, rekao je danas njemački ministar zdravlja Jens Špan.

“Astra Zeneka” juče je obavijestila zvaničnike EU da će smanjiti isporuke svoje vakcine evropskom bloku za 60 odsto na 31 milion doza u prvom kvartalu ove godine zbog problema u proizvodnji.

Smanjenje isporuke predstavlja novi problem za vakcinaciju protiv kovida 19 u Evropi pošto su američki “Fajzer” i njihov njemački partner “Biontek” tokom sedmice usporili isporuku svoje vakcine bloku, navodeći da je to neophodno radi rada na povećanju proizvodnje.

“Dobra vijest je da, ukoliko vakcina Astra Zeneke bude odobrena do kraja januara u februaru očekujemo najmanje tri miliona doza za Njemačku”, naglasio je Špan.

Prema njegovim riječima, to je manja količina od očekivane i odgađanje pokazuje da je proizvodnja vakcine mnogo komplikovaniji zadatak od onoga što su sugerisali medijski naslovi.

Špan je ponovio svoje obećanje da će administracija biti u stanju da do ljeta ponudi vakcinaciju svakom građaninu koji to želi. On je napomenuo i da ukoliko bude novih i očekivanih odobrenja vakcina onda će tako i ostati.

Njemački ministar zdravlja je napomenuo i da Berlin ostaje posvećen svom cilju da do kraja marta budu vakcinisani svi građani stariji od 80 godina.

On je odbacio kritike da Njemačka zaostaje za drugim zemljama u programima vakcinacije.

Špan dodaje da će moći da se vrše poređenja u naredna dva do tri mjeseca, te da je NJemačka donijela odluku da vakcinaciju počne u domovima za stare što je opisao kao komplikovaniji i duži zadatak.

Danas objavljeno

Objavljena fotografija soja omikron

M.

Prijedor: Tijelo žene pronađeno u porodičnoj kući

M.

Lukašenko: “Skoro svaki put pričam sa Putinom o Srbiji”

M.

Ostavite komentar