15. Maja 2020.

Nepridržavanje mjera može dovesti do rasta broja zaraženih!

Big Portal

Šeranić je naveo da je u Republici Srpskoj linearni rast broja zaraženih virusom korona, odnosno da nema značajnijih skokova koji bi doveli do neke krajnosti.

– Međutim, relaksacija mjera bez poštovanja fizičke distance i izbjegavanje nošenja zaštitne opreme može da dovede do rasta broja zaraženih u Srpskoj, što nužno ne mora da znači da će to opteretiti zdravstveni sistem. To će, opet, zavisiti od kategorija stanovništva koje budu zaražene – rekao je Šeranić.

Prema Šeranićevim riječima, jesen će biti izazov jer je to doba kada počinje sezona širenja respiratornih virusa.

– Do jeseni se, takođe, ne očekuje vakcina, koja preventivno može da pomogne da ljudi manje obolijevaju ili da, ako se to desi, imaju blaže simptome – rekao je Šeranić i dodao da se u zdravstvu pripremaju za taj period.

Šeranić je naveo da se o prestanku širenja virusa govori kada istekne dvostruki inkubacioni period, odnosno kada 28 dana nema nijednog zabilježenog slučaja u području pod epidemiloškim nedzorom.

On je naglasio da bez obzira na to da li ima epidemije, treba se ponašati kako je propisano jer je riječ o virusu koji je nepoznanica.

– Koliko god željeli da skinemo maske i javno objavimo izlazak iz epidemije, to, nažalost, nećemo brzo. Međutim, ako se budemo ponašali odgovorno, to u određenom trenutku može da bude neka od solucija – napomenuo je Šeranić.

SrpskaInfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Goran
Goran
3 godine prije

Šeraniću, prestani se praviti naivan. Jako dobro znaš da će uvijek biti dovoljan broj onih koji se neče pridržavati mjera.
Jako neozbiljno od jednog ministra igrati na tu kartu.
Vlast je ta na kojoj je odgovornost, prije svega prema gradjanima koji se pridržavaju mjera.