Nepoznatim oružjem napadnut izraelski brod - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nepoznatim oružjem napadnut izraelski brod

Izrael je danas saopštio da sumnja da Iran stoji iza napada na izraelski kargo brod koji je od saudijske luke Džede plovio ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Informaciju o napadu prenela je libanska televizija Majadin pozivajuc´i se na “pouzdane izvore” za koje je rečeno da su upoznati sa situacijom, piše Sputnjik..

Izvori su rekli da je na brodu izbio požar i da je trgovačko plovilo „pogodilo nepoznato oružje“. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za prijavljeni incident.

Izvori su takođe nagovestili da je brod napadnut dok se kretao od luke u Džedi u Saudijskoj Arabiji prema obali Emirata.

Saradnik Akiosa iz Tel Aviva Barak Ravid izvestio je da mu je visoki izraelski zvaničnik potvrdio da je brod na meti u vlasništvu izraelskog biznismena. Nije jasno šta je izraelsko plovilo radilo u saudijskoj luci. Dve države ne održavaju formalne diplomatske odnose, a Rijad je odbio potpisivanje sporazuma sa Tel Avivom, ukoliko se ovaj ne složi sa predlogom o stvaranju palestinske države iz 2002. godine.

Napadnuti brod u vlasništvu je izraelskog brodovlasnika Ejala Ofera, javio je kanal Čenel 12 njuz.

Brod je identifikovan kao Tindal, a plovio je pod zastavom Liberije.

U izveštaju se navodi da posada broda nije izraelska.

Incident dolazi usred dugotrajnih regionalnih tenzija između Irana i Izraela, te napada i pokušaja uzajamnog sabotiranja komercijalnog brodarstva.

Proverava se informacija
Izraelski vojni zvaničnici proveravaju informaciju o napadu na izraelski kargo brod od strane iranskih snaga, javila je danas izraelska televizija N12.

Posada nije povređena i brod nije značajno oštećen, prenosi N12 pozivajući se na neimenovane izvore u izraelskom ministarstvu odbrane.

Trgovački brod je bio na ruti od saudijske luke Džede ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi Rojters.

Danas objavljeno

“Zatvarate granicu? Pa dobro; A šta ako to uradim ja?”

M.

Haos u najavi? Ukrajina gomila vojsku u Donbasu

M.

U pritvoru tinejdžer osumnjičen za pucnjavu u Mičigenu, troje ranjenih u teškom stanju

M.

Ostavite komentar