Nepoznati ponuđač platio 45 miliona KM za desetominutno putovanje u svemir s osnivačem Amazona - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Nepoznati ponuđač platio 45 miliona KM za desetominutno putovanje u svemir s osnivačem Amazona

Tajanstveni ponuđač platio je 45 miliona KM za mjesto u prvom svemirskom letu osnivača Amazona Jeffa Bezosa u milijarderskoj kompaniji Blue Origin.

Ova dobitna ponuda data je na subotnjoj aukciji, a Blue Origin je objavio tweet da će identitet pobjednika biti otkriven u narednim sedmicama.

Proces nadmetanja privukao je interesovanje iz više od 140 zemalja. Druga dva člana posade leta 20. jula su brat Bezosa Mark i neimenovani svemirski turista.

Nakon gotovo jednomjesečnog postupka nadmetanja, najviša ponuda iznosila je nešto manje od 8 miliona KM – ali kada je započela subotnja internet aukcija, ta je brojka porasla više od pet puta.

“Pobjednički iznos biće doniran fondaciji Blue Origin”.

Bezos ima neto vrijednost od skoro 300 milijardi KM, prema časopisu Forbes. To ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svijetu.

On je na instagramu napisao da kreće na putovanje sa bratom, te je dodao da je to “najveća avantura, sa mojim najboljim prijateljem”.

Prema web stranici Blue Origin, kompanija planira lansirati svoje putnike više od 100 km iznad Zemljine površine, omogućavajući im da iskuse mikrogravitaciju. Kapsula sa šest ležajeva vratit će se na Zemlju pomoću padobrana.

Očekuje se da će putovanje trajati oko 10 minuta.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Bež je nova žuta: Viktorija Bekam u ljetnoj haljini najmodernijeg kroja sezone

Zeljka

Kažu da je brazilska skakačica u vodu “čista provokacija”

Zeljka

Dečak uz kog smo pjevali “Rakamakafon” danas ima potpuno drugo zanimanje

Zeljka

Ostavite komentar