Nepoznati minerali, nikada viđeni na Zemlji, otkrivena u asteroidu iz Afrike - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Nepoznati minerali, nikada viđeni na Zemlji, otkrivena u asteroidu iz Afrike

Naučnici su otkrili ranije neviđene materijale tokom analize ogromnog svemirskog komada stene koji je pao u Somaliji.

Pronašli su još nepoznatih minerala. Dva su analizirana i klasifikovana, a određivanje trećeg trenutno razmatra Međunarodna mineraloška asocijacija. Planetarni geolog Kris Herd sa Univerziteta Alberta u Kanadi predstavio je otkriće ovih minerala 21. novembra na Simpozijumu o istraživanju svemira.

“Kad god nađete novi mineral, to znači da su geološki uslovi i hemija stena bili drugačiji od onoga što smo ranije videli. Zato je ovo uzbudljivo, imate dva minerala u ovom konkretnom meteoritu koji su novi za nauku”, rekao je Herd.

Nalazi se u Somaliji generacijama, opevana u pesmama

Pomenuta stena, pronađena u blizini grada El Ali, tek je nedavno identifikovana kao meteorit. To je kamen od 15,2 tone, što ga čini devetim najvećim meteoritom pronađenim na Zemlji.

Za sada se ne zna tačno kada se srušio na našu planetu, ali ga je lokalno stanovništvo nazvalo “Sumrak” i o njemu se u folkloru, pesmi i igrama pričalo 5 do 7 generacija. Koristio se i kao nakovanj za oštrenje noževa.

Stručnjaci su ga pronašli 2019. kada su tražili opal u tom području. Primetili su čudnu stenu sa udubljenjem, uzeli uzorke i poslali ih Herdu na analizu i klasifikaciju. Herd je ubrzo ustanovio da je to zapravo gvozdeni meteorit porodice IAB i nazvao ga je El Ali, po obližnjem gradu.

Oko 350 meteorita pripada IAB klasifikaciji, a karakteriše ih, između ostalog, sastav mešavine gvožđa-nikla sa silikatnim inkluzijama. Pretpostavlja se da su nastali kada se gvozdeni asteroid otopio pri udaru. Da bi klasifikovali meteorit, Herd i njegov tim su analizirali njegov hemijski sastav i primetili nešto čudno.

Primetili su da neki delovi imaju neobičnu teksturu, pa je Herd zatražio pomoć mineralog Endru Loka sa Univerziteta Alberta, koji je ubrzo utvrdio da se u meteoritu nalaze najmanje dva ranije nepoznata minerala.

Završio je na tržištu?

Treći potencijalni novi mineral još uvek prolazi kroz identifikaciju i klasifikaciju, a stručnjaci sada rade na istraživanju koje opisuje procese formiranja ovih novootkrivenih minerala.

“To je moja profesija – kako pronaći geološke procese i geološku istoriju asteroida. Nikada nisam mislio da ću raditi na opisivanju potpuno novih minerala samo zbog pronalaska meteorita”, objasnio je Herd.

Što se tiče samog “Sumraka”, on je uklonjen sa mesta gde je ležao generacijama i odnet je u glavni grad Somalije, Mogadiš. Tamo je izmeren, a zatim ga je preuzela vlada Somalije. Ne zna se šta se s njim nakon toga dogodilo, ali postoje izveštaji da je prevezen u Kinu, gde je završio u rukama dilera meteorita, koji će ga verovatno podeliti i staviti na tržište.

Naučnici pokušavaju da mu uđu u trag u nadi da će u saradnji sa trgovcima i kolekcionarima meteorita dobiti još komada ove dragocene stene i sprovesti dalja istraživanja.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Zaljubljeni milijarder otvoren za vezu: Gejtsova djevojka veliko iznenađenje

Zeljka

Nije Irina, nego Šanina Šaik: Ko je manekenka koju dizajneri obožavaju

Zeljka

Udario Hrvat na Hrvata: Slučaj Zambija okrenuo sunarodnike jedne protiv drugih

Zeljka

Ostavite komentar