Nepovjerenje u političke stranke - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nepovjerenje u političke stranke

Prema istraživanju koje je sproveo Balkanski barometar pri Savjetu za regionalnu saradnju, građani BiH smatraju da su političke partije i dalje najkorumpiranije, a da najmanje korupcije ima u vojsci i nevladinim organizacijama.

Prema istraživanju koje je sproveo Balkanski barometar pri Savjetu za regionalnu saradnju, građani BiH smatraju da su političke partije i dalje najkorumpiranije, a da najmanje korupcije ima u vojsci i nevladinim organizacijama.

Istraživanje je pokazalo da Bosna i Hercegovina i dalje zauzima sam vrh liste korumpiranih zemalja. Kao i posljednjih godina, na prvom mjestu građanskog nepovjerenja su političke partije. Čak 85 odsto anketiranih građana BiH smatra da su političke partije korumpirane. Jedan od razloga za to je to što mnogi građani upravo partije smatraju odgovornim za sve lošije stanje u državi, ističu u nevladinom sektoru.

„Uzrok takve situacije leži u samim političkim strankama, odnosno, u načinu na koji su one zarobile i zdravstvo i obrazovanje i javnu upravu i javna preduzeća i zato se nalaze uvijek na prvom mjesti“, kaže Ivana Korajlić iz „Transparensi Internešnela“.

Drugo mjesto po korumpiranosti dijele javni sektor, medicina, ali i policija, za koju 80 odsto građana smatra da je korumpirana. Na vrhu neslavne liste našli su se i obrazovanje i privatni sektor. Razlog tome je to što su političke partije ušle u sve pore društva i ubrzano vode ka partokratiji, smataju analitičari.

„Ljudi vide visok stepen korupcije u tim institucijama, bilo da je riječ o javnim preduzećima ili jedinicama lokalne samouprave“, kaže analitičar Velizar Antić.

Zanimljivo je da, prema ovom istraživanju, najmanje korupcije ima u vojsci, samo 53 odsto. Neki od razloga za to je što građani smatraju da u tim oblastima, bar prividno, ne postoji povezanost sa političkim strankama i sa korupcijom. Takođe, veliku ulogu tu ima ostavština iz prethodnog perioda, kad su građani najviše vjerovali u vojsku i crkvu.

„Oružane snage više imaju simboličnu ulogu i u smislu izdvajanja iz budžeta i u načinu funkcionisanja, pa vjerovatno stoga i nema povoda da građani imaju konkretnu percepciju o visokoj prisutnosti korupcije u tom sektoru“, objašnjava Korajlićeva.

„Mislim da je to ostalo u svijesti našeg naroda, da je vojska ta koja brine o narodu, čuva narod mada su oružane snage sada daleko od tog nekog principa i modela“, zaključuje politički analitičar Antić.

Prema ovom istraživanju, građani BiH, njih oko 69 odsto, smatra da su mediji korumpirani manje nego u ostalim zemljama i to je ujedno jedina oblast u kojoj Bosna i Hercegovina ima bolji rezultat od ostalih zemalja zapadnog Balkana.

BN TV

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar