2. Oktobra 2020.

Nepoštovanje protivnika ili “kec iz rukava”?

Big Portal

U pitanju je servis “ispod ruke” (Underarm serve) koji je pre mnogo, mnogo godina bio popularan, ali se u međuvremenu izgubio.

U maju prošle godine napisao sam temu pod nazivom “Nova taktika o kojoj teniski svet ne prestaje da priča”, a gotovo tačno godinu dana kasnije nije se mnogo toga promenilo.

Tada je glavni akter pomenute teme bio Nik Kirjos, koji je pokrenuo talas popularizacije servisa “ispod ruke”.

Kirjos nije bio jedini koji se odlučivao na takav potez, verovatno ga nije ni najčešće koristio, ali je to radio u “bitnijim” mečevima, pred više očiju javnosti i medijske ispraćenosti.

Tada smo analizirali legendarni meč između Majkla Čenga i Ivana Lendla, kada je Čeng odservirao “ispod ruke” jer je, jednostavno, jedva stajao na nogama – toliko jedva da maltene nije imao snage da normalno odservira.

U skorijoj prošlosti ovaj potez se sve češće koristi ne iz nemoći, nego iz taktičkih razloga.

U principu, postoji nekoliko razloga za servis “ispod ruke” – želite da iznenadite protivnika i izbacite ga iz takta, vidite da riternira “iz publike” i da neće stići lopticu ukoliko je skratite.

U poslednje vreme, štaviše čak i na Rolan Garosu, videli smo nekoliko servisa “ispod ruke”, a u poslednje vreme ih najčešće gledamo kod Alehandra Davidoviča Fokine, Aleksandra Bublika, uglavnom tenisera koje kada vidite znate da se ne plaše da probaju nešto novo.

https://twitter.com/atptour/status/1310640888226299905?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1310651747904270336%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fsport%2Frolandgarros2020%2Ftema-dana.php%3Fnav_id%3D1741278

U analizi ovog poteza mnogi su bili odvažni da kažu da bi ovaj način otpočinjana poena trebalo probati i protiv Dominika Tima i Rafaela Nadala, ali se mnogi na to ne odlučuju.

Iako je potpuno tačno da Nadal i Tim stoje maltene u prvom redu publike kada primaju servis, pogotovo na šljaci, njihova brzina je nešto što ih u ovim situacijama spasava.

Da to nekada nije najbolja taktika govori primer iz meča Nadal – Mekdonald, gde se ova taktika nije isplatila za Amerikanca.

Međutim, da je moguće nadmudriti “Bika sa Maljorke” na ovaj način govori nam nekoliko situacija u kojima je Nik Kirjos uspeo to da uradi.

Ipak, priloženi video-snimci nam govore da nije dovoljno samo da protivnik bude daleko od osnovne linije i da bude iznenađen jer, ako je dovoljno brz i ukoliko ne odigrate dovoljno, stići će lopticu sa lakoćom.

Servis “ispod ruke” kao taktika kakva takva je donosi promenjive rezultate, ali to nije jedino što je sporno.

https://twitter.com/fabmol/status/1311353232611045381?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311353232611045381%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fsport%2Frolandgarros2020%2Ftema-dana.php%3Fnav_id%3D1741278

Mnogi nepotrebno i pogrešno ističu da je to nekakav vid nepoštovanja protivnika samo zato što nije tradicionalni način serviranja.

Sa time nisu saglasni ni Novak Đoković ni Rafael Nadal.

“Ako pobeđuje, to je dobra taktika, ako gubi onda je loša. Prosto je. Kod Mekenzija danas nije prošlo dobro, a kod Bublika prolazi i to je dobra taktika. To je deo tenisa i ne vidim to kao neko nepoštovanje, kako mnogi spominju. Nije protiv pravila i ako to donosi pobedu, ja podržavam”, rekao je Nadal posle meča sa Mekdonaldom.

“Video sam šta je Nadal rekao o tome i stoprocentno sam saglasan sa njim. Ne želim da ponavljam isto, ali potpisujem svaku reč”, jasan je bio Đoković posle meča sa Berankisom.

Da li će se neko sem Mekdonalda i Kirjos odvažiti da ovako započne poen protiv Nadala ostaje da vidimo, a protiv Đokovića je dosta teže tako osvjiti poen jer sem što je poprilično brz ne stoji ni izbliza daleko od osnovne linije na riternu kao Španac ili neko treći.

Ono što je sigurno je da servis “ispod ruke” definitivno nije nepoštovanje protivnika, te da taktički apsolutno može, ali apsolutno i ne mora, da bude dobar potez.

Luka Nikolić za b92.net

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare