Nepoštivanjem zakona blokira se formiranje vlasti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nepoštivanjem zakona blokira se formiranje vlasti

Nadam se da Milorad Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza blokira formiranje vlasti, kaže u intervjuu za “Glas” Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

  • Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi, to ćemo da vidimo. Sumnjam da on želi da ga, posebno u Evropskoj uniji, shvate kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste – tvrdi Komšić.

Upitan da li BiH ulazi u krizu, najveću od Dejtonskog sporazuma do danas, Komšić kaže da je BiH prevazišla brojne krize.

“Ovo nije prva, a nažalost ni zadnja. Pravo je pitanje ko proizvodi tu krizu. Oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH žele da vode političke procese u državi. To nije moguće nigdje, pa nije ni u BiH. Ako bi se ovo što se sada dešava moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bismo sutra mogli nazvati stanje u kojem se politički procesi vode van poštivanja zakona i odluka institucija. To je gore od “najveće krize”. Neću dopustiti to da je jedini način da se izađe iz “najveće krize”. Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države”, poručio je Komšić.

Kako će se i da li će se izaći iz krize u koju je BiH zapala, te da li će dogovor lidera propasti, Komšić smatra da se to može jednostavno riješiti poštivanjem zakona.

“To je minimalno koliko je potrebno da se izađe iz te krize”, kaže Komšić u intervjuu bajalučkom Glasu.

(BN)

Danas objavljeno

“Svijet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku”

M.

EU: Borel i Lajčak u četvrtak u Briselu sa Vučićem i Kurtijem

M.

KFOR spreman da interveniše na Jarinju i Brnjaku: “Specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti”

M.

Ostavite komentar