30. Novembra 2022.

Neophodno vođstvo Amerike u pregovorima Beograda i Prištine, Kurti nije od koristi

Big Portal

To je za RTS izjavio nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog u Trampovoj administraciji Ričard Grenel, istakavši da je neophodno da “američki lideri povedu” i da imaju poverenje obe strane. Za Aljbina Kurtija kaže da odbija sve ideje, te da nije od koristi.

“Mislim da mi znamo da Kurti jednostavno nije od koristi u ovoj situaciji. Pregovarao sam sa njim i on je neko kome se nikada nije dopala nijedna ideja. On je odbio svaku ideju koju su mu Amerikanci ponudili. Sada odbija i ideje koje nude Evropljani. Čak i Bajdenova administracija mora da ga kritikuje. I ja mislim da on ne služi svom narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji. Nedostaje nam Tači ovih dana”, rekao je Grenel.

“On samo govori ‘ne’, on je ‘gospodin Ne’. Ako se vratite idejama Bila Klintona ili Baraka Obame, on odbija sve ideje koje su Amerikanci ponudili. Američki sistem to vidi. Konačno u Americi dolazimo do zaključka i to na obe strane da Kurti Amerikancima nije od koristi”, dodao je on.

Upitan da li bi Srbija, da je neki njen lider ili predstavnik tako postupio, bila kažnjena, dok se Kurtiju ništa ne dešava, Grenel kaže da se Trampova administraciji prema Kurtiju ponašala veoma tvrdo. “Neki bi rekli da sam preterivao. Čak da nisam bio fer”, rekao je on pa dodao da misli da on jeste bio fer.

Na pitanje kako gleda na američku ulogu u pregovorima Beograda i Prištine, Grenel odgovara da je trenutno na delu “konsenzus sa Evropljanima”. “Mi u Trampovoj administraciji smo verovali da je neophodno da Amerika predvodi. Ljudi iz Bele kuće, iz administracije, moraju da stanu na čelo”, istakao je on.

“Ja sam postavljen da budem izaslanik predsednika, ne Stejt dipartmenta. Predstavljao sam predsednika Trampa. Mogao sam da uđem u predsednikov kabinet i predložim nešto. Mogao sam lično da mu kažem šta dve strane žele. Toga nema kod predsednika Bajdena. Stejt dipartment se dogovara sa Evropljanima, a kada njima prepustite da vode dobijete mnogo priče, a malo akcije. To se sada dešava. Vidimo da se razgovori raspadaju. Potrebno je vođstvo Amerike, da američki lideri povedu i da imaju poverenje obe strane”, naveo je Grenel.

Govoreći o zainteresovanosti SAD za ovaj region, Grenel kaže da Bajdenova administracija baš i nije pokazala neko interesovanje.

“Ponoviću, mislim da je Bajdenova politika da se sve prepusti Evropljanima. A Evropljanima su potrebni Amerikanci. Dok sam bio izaslanik ja sam prilično redovno obaveštavao Pariz i Berlin. Nismo se usklađivali sa EU i Briselom i u pravu su oni koji to govore. Ali sa Berlinom i Parizom sam blisko sarađivao jer sam verovao da ako radiš sa Nemcima i Francuzima onda će oni da se koordinišu sa Briselom, prepustimo to njima. Jer, kao što znamo, koordinacija sa Briselom zahteva puno radno vreme”, naveo je nekadašnji Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare