13. Maja 2020.

Neočekivan udarac za Hrvatsku: “Švedska je postala naš problem”

Big Portal

Većina zaraženih su radici firme “Đuro Đaković Montaža” iz Slavonskog Broda, a neki su i članovih njihovih porodica.

Reč je o 20 radnika koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. maja avionskim letom preko Frankfurta, čime je taj let postao novi izvor zaraze u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

U Frankfurtu su se radnici “Đure Đakovića” pridružili ostalim putnicima na letu Croatia Airlinesa OU411 za Zagreb.

Reč je o jedinoj inostranoj liniji hrvatske nacionalne aviokompanije. U avionu je bilo 74 putnika i članova posade, a prema dosad poznatim podacima evidentirano je 12 zaraženih koronavirusom sa tog leta.

Osim devetero radnika “Đure Đakovića”, zaražena je i jedna osoba iz Siska, jedna iz Zadra i jedna iz Rovinja.

Poslednji zaraženi je državljanin Španije koji ima porodicu u Rovinju.

Naime, nakon što je avion na letu OU411 sleteo u Zagreb, svim putnicima je određena mera samoizolacije i krenuli su svojim kućama.

Prvi slučaj evidentiran je 5. maja i nakon toga je počela munjevita operacija pronalaženja ostalih putnika i njihovih kontakata.

Krizni štab firme dostavio je podatke o putnicima koji su sedeli u redovima ispred i iza (dva reda ispred i dva reda iza) navedenog zaraženog putnika te o posadi aviona koja je bila na letu.

O svemu je obaveštena i posada aviona, koja je do 16. maja preventivno oslobođena svih letačkih dužnosti. Dva dana nakon prvog slučaja iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravlje je stigao novi zahtev za dostavu podataka o putnicima sa ovog leta.

Prema dostupnim informacijama, još uvek traje potraga za taksistom koji je jednog putnika vozio iz Zagreba u Zadar, piše Jutarnji.

Epidemiolog Požeške županije Ante Vitalia rekao je da je firma organizovala let za svoje radnike. “Koliko je meni poznato od kolega iz Slavonskog Broda, jedna osoba iz te grupe radnika simptome je pokazivala još u Švedskoj. Znam da je poslodavac za njih organizovao prevoz od aerodroma do njihovih mesta prebivališta, ali ne znam da li s njima bio i taj koji je imao simptome”, rekao je dr. Vitalia, dodavši da su svi članovi porodica i kontakti dvojice novozaraženih stavljeni u samoizolaciju te će biti testirani.

“Prema našim informacijama, među radnicima koji se trenutno nalaze u Švedskoj ima ih koji kašlju i imaju blagu temperaturu, ali za ove koji su se vratili i koji su sada pozitivni nemamo informaciju da su u Švedskoj pokazivali simptome. Moguće je da je došlo do nekog nesporazuma u komunikaciji između nas i kolege Vitalije”, rekao je dr. Ante Cvitković, direkto HZJZ-a Brodsko-posavske županije.

Firma “Đuro Đaković Montaža” u Švedskoj ima još jednu grupu od 26 radnika, a budući da im se gradilište zatvara 19. maja, oni bi nakon toga trebalo da se vrate u Hrvatsku.

Načelnik županijskog štsba Stjepan Bošnjaković rekao je da će zatražiti od Nacionalnog štaba karantinske prostorije kako bi se sprečilo širenje zaraze na porodice radnika, ali i na celu populaciju. “Izgleda da nam je Švedska postala problem”, rekao je Bošnjaković.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare