Osvježavajuće kocke
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/kocke.jpg)
Sastojci:
Biskvit s mandarinama:
400 g očišćenih mandarina
4 jaja
100 g margarina
300 g šećera
250 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Krema od sira:
200 ml slatkog vrhnja
200 g krem sira
5 kašika šećera u prahu
1 limun šećer
Priprema:
Mandarine očistite od kore i usitnite u blenderu. Margarin sobne temperature izmiksajte sa šećerom i jajima. Postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i usitnjene mandarine pa sve dobro izmiješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za pečenje (20×30 cm) prekriven masnim papirom. Kolač od mandarina pecite pola sata na 180 Celzijevih stepeni. Ohlađeni kolač premažite kremom od sira. Za pripremu kreme slatko vrhnje izmiksajte u pola. Dodajte krem sir, šećer u prahu i limun šećer pa sve još jednom izmiksajte da dobijete glatku kremu.
Mirisna marmelada
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/marmelada-1.jpg)
Slatku,mirisnu i neodoljivu marmeladu od mandarina namažite na hljeb, palačinke ili iskoristite u kolačima u neki krugic
Sastojci:
1kg mandarina
1 limun
400 g šećera
Priprema:
Koru od tri mandarine i limuna tri puta prokuhajte i svaki put promijenite vodu. Izrežite na rezance te pomiješajte s očišćenim i narezanim mandarinama i limunom (najbolje u blenderu ili sjeckalici), dodajte šećer pa pustite da prokuha. Smanjite temperaturu te uz povremeno miješanje kuhajte na laganoj vatri 45 minuta. Toplo ulijte u vrele tegle. Dovoljne su vam tri male staklenke od 350 mililitara.
Piletina s filom od mandarina
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/piletina-1.jpg)
Sastojci:
3 mandarine
prstohvat peršuna
2 čehna bijelog luka
2 kašičice paprike u prahu
½ kašičice čilija u prahu
60 ml maslinovog ulja
95 g prezle
60 g maslina
4 pileća fileta
Priprema:
Iscijedite sok od dvije mandarine pa ga umiješajte u zdjelu s nasjeckanim peršunom, bijelim lukom, paprikom, čilijem i dvije kašike ulja. Začinite solju i biberom. Potom izmiješajte prezlu, masline i dvije kašike peršuna. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Istucite meso pa ga filujte mješavinom prezle i maslina bez koštica. Zarolajte i učvrstite čačkalicama. Ugrijte preostalo ulje u velikoj vatrostalnoj tavi za pečenje i pecite piletinu otprilike pet minuta u njoj, neprestano je okrećući, sve dok ne porumeni. Prelijte je preostalom mješavinom peršuna i premjestite u rernu. Pecite je 20-ak minuta, izvadite i ostavite pet minuta da odstoji. Ogulite mandarine i uklonite im kožicu. U tavu dodajte mandarine pa ih pirjajte minutu ili dok se dovoljno ne ugriju. Ubacite listove peršuna. Razrežite piletinu i poslužite s mandarinama. Prelijte preko jela preostalu tekućinu iz tave.
Neodoljiva salata
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/salata-1.jpg)
Sastojci:
100 g zelene salate
4 mandarine
4 rotkvice
4 hurme
¼ glavice crvenog luka
1 supena kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna
Za dresing:
½ limuna
2 supene kašike maslinovog ulja
¼ kašičice cimeta u prahu
½ kašičice sjemenki komorača
Priprema:
Očistite mandarine i isijecite ih na kolutove. Rotkvice isijecite na tanke listiće, hurme očistite od koštica i isijecite na četvrtine, a crveni luk na kolutiće. U tanjir za serviranje stavite salatu, među listove ušuškajte kolutove mandarina, pospite rotkvicama, hurmama, crvenim lukom i peršunom. U manjoj zdjeli pomiješajte sok od limuna, cimet, blago izdrobljene sjemenke komorača, so i biber po ukusu, pa dodajte maslinovo ulje i dobro sve sjedinite. Prelijte preko salate i odmah servirajte.
Kako iskoristiti ostatke hrane s blagdanskog stola?
U mnogim domovima nakon blagdana se bacaju velike količine hrane. Zaista je žalosno dopustiti da se sva ta ukusna hrana nađe u kanti za smeće, no kako je iskoristiti i ponovno napraviti nešto uzbudljivo? Slavni kuhari uvijek se zgražavaju pri pomisli na bacanje hrane, a ako niste pogledali nijednu emisiju u kojoj objašnjavaju kako iskoristiti ostatke, donosimo nekoliko odličnih ideja.
Casserole
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/caserole.jpg)
Od ostataka piletine ili purice možete napraviti ukusan novi ručak. Skuhajte tjesteninu al dente, ubacite nasjeckane ostatke mesa, povrće (to također mogu biti ostaci) po želji i sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja i jaja. Ubacite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni, 20 minuta i poslužite ukusan novi ručak.
Frittata
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/fritata-scaled.jpg)
Ostatke šunke, kobasica, hladnih narezaka, sira, paradajza, paprika i gljiva odlično možete iskoristiti za doručak ili večeru. Jednostavno nasjeckajte i pomiješajte sastojke te ih prelijte istučenim jajima, kao za kajganu. Pecite u kalupu za muffine ili niskoj posudi 25 minuta na 175 Celzijevih stepeni.
Lažne palačinke od pire krompira i povrća
Ukoliko vam je ostalo mnogo pire krompira, stavite ga u zdjelu, dodajte nasjeckani mladi luk i ribanu mrkvu, deset kašika brašna, pet kašika naribanog sira, lagano začinite i od smjese napravite debeljuškaste palačinke. Ispecite na vrućem ulju na svakoj strani minutu i po do dvije i uživajte.
Francuski doručak
![](https://azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/francuski.jpg)
Od ostatka hljeba napravite fini francuski hljeb. Umutite jaja, uvaljajte krišku u jaja i ispecite u tavi, a ostalo iskoristite za prezlu.