Neobični običaji širom svijeta koje morate da znate kako ne biste uvrijedili domaćine - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Neobični običaji širom svijeta koje morate da znate kako ne biste uvrijedili domaćine

Određene običaje i navike ljudi zemlje koje želite da posetite treba da znate kako se ne bi dogodilo da iz neznanja i sasvim slučajno uvredite domaćine koji su se svojski potrudili da vam boravak u njihovoj zemlji učine što boljim.

Na Tajlandu se smatra nepristojno da stavite hranu u usta koristeći se viljuškom. Naime, Tajlanđani koriste viljušku kako bi pogurali hranu u kašiku i njom jeli.

Tajlanđani su jeli rukama sve do 1897. godine. kada je kralj Čulalongkorn doneo pribor za jelo. Takođe, kad ste na Tajlandu nemojte da jedete hranu štapićima osim ako nije reč o kineskoj hrani iz voka.

Japanu se glasno srkanje smatra veoma pristojnim. Japanci smatraju da srkanje poboljšava ukus hrane te omogućava da se brže jede vruća hrana. Pravilo je u Južnoj Koreji da niko ne jede za stolom dok najstarija osoba ne zagrize prvi zalogaj.

Ukoliko su za stolom nađu blizanci koje deli razlika od minuta rađanja, važi isto pravilo. Kad neko posluži hranu, potrebno je da tanjir uzmete sa dve ruke i pokažete poštovanje prema toj osobi.

Kad ste u Italiji nikad ne pitajte svog poslužitelja da vam servira testeninu s morskim plodovima s parmezanom. Mešanje sira i ribe smatra se kardinalnim grehom. Premda je ovo više tradicionalno verovanje Italijana, još je zastupljeno širom zemlje.

U nekim kulturama Inuita u Kanadi, ispuštanje gasova nakon jela je znak zahvalnosti.

Kini je veoma važan način na koji se odlažu štapići. Štapiće ne smete da ostavite vertikalno u činiji za pirinač jer to podseća na ceremonijalni obed koji se nudi mrtvima, takođe ne sme da se maše štapićima. Odložite ih na sto na način da pokazuju prema nekom. Podrigivanje u Kini se smatra kao znak zahvalnosti.

Zdravice u Mađarskoj ne smeju da se kucaju pivskim kriglama. Naime, 1848. godine za vreme mađarske revolucije, austrijski vojnici su na poraženim i ubijenim Mađarima slavili nazdravljajući pivskim kriglama, prenosi Net.hr.

Ukoliko u Nemačkoj krompir sečete nožem, dajete do znanja domaćinima da nije gotov ni dobro skuvan. Umesto toga, krompir kidajte viljuškom ili ga gnječite.

Prazan tanjir ima različito značenje u raznim kulturama. Na primer, u Indiji i Japanu važno je da završite jelo do kraja, kako biste domaćinu pokazali da ste uživali u pripremljenoj hrani. Ali, u Kini prazan tanjir daje do znanja da niste nahranjeni dovoljno.

Danas objavljeno

Georgina je prije Ronalda bila čistačica, a život joj je obilježila strašna tragedija

Vanja A

Znate li koliko je veliko i teško srce plavog kita?

Vanja A

Pogledaj najavu za film “The Batman”

Vanja A

Ostavite komentar