Neobični finger food za prste polizati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Neobični finger food za prste polizati

Zakuske, dječiji rođendani, proslave i godišnjice ne moraju biti muka zbog pripreme velikih količina raznovrsnih jela.

Moderna gastronomija otprije nekoliko godina sve više ističe termin „finger food“, u prevodu, hrana koja se može jesti prstima. Donosimo gastronomske delicije za prste polizati

Hamburger od slatkog krompira

Sastojci:

3 velika slatka krompira

1/3 šoljice nasjeckanog cheddar sira

Za meso:

1 kg mljevenog mesa

1 kašičica italijanskog začina

1/2 kašičice morske soli

1/2 kašičice luka u prahu

1/4 kašičice bijelog luka u prahu

1/2 kašičice bibera

Preljev:

domaća majoneza i kečap

avokado

crveni luk, narezan na ploške

2 paradajza

zelena salata

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni i obložite lim papirom za pečenje. Narežite slatki krompir na kriške debljine tri centimetra. Rasporedite na lim. Lagano poprskajte uljem avokada i pospite morskom solju i biberom. Pecite na 250 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Preokrenite ih jednom tokom pečenja. U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte sve sastojke za meso. Dobro promiješajte pa uzmite veliku kašiku mesne smjese i oblikujte mini pljeskavice. Položite ih na jedan od pripremljenih plehova za pečenje. Pecite na 250 Celzijevih stepeni 15-ak minuta, odnosno dok meso ne bude gotovo prema vašem ukusu. Čim je meso gotovo, izvadite ga iz rerne i pospite naribanim cheddarom. Kako biste sastavili hamburger, položite jednu krišku pečenog slatkog krompira, a zatim dodajte kašiku pirea avokada ili domaći kečap i majonez, prema želji. Na vrh stavite jednu pljeskavicu, zelenu salatu, krišku paradajza i crveni luk. Završite s drugim diskom od slatkog krompira. Poslužite odmah i uživajte!

Nesvakidašnji zalogaji s tikvicama

Sastojci:

3-4 srednje tikvice

1 šoljica bademovog brašna

1/4 šoljice svježe ribanog parmezana

1 kašika sušenog origana

1/2 kašike bijelog luka u prahu

morska so i biber, prema vašem ukusu

3 bjelanca

2 kašike ulja avokada ili maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. Obložite lim papirom za pečenje. U plitkoj posudi pomiješajte brašno od badema, parmezan, origano, bijeli luk u prahu, so i biber, a zatim dobro umutite da se sjedine svi sastojci. U posebnoj, srednjoj posudi umutite bjelance i ulje. Potom umočite tikvice u smjesu od jaja da se potpuno prekriju i pustite da višak jajeta iscuri natrag u zdjelu. Zatim tikvice premažite smjesom od sira, tapkajući da se potpuno oblože. Na pripremljeni lim za pečenje stavite trakice tikvica. Pecite 15 minuta ili dok ne porumene i ne postanu hrskave, a zatim pecite od tri do pet minuta na srednjoj temperaturi za super lijepu, hrskavu teksturu. Poslužite uz omiljeni sos.

Pileći zalogaji

Sastojci:

500 g piletine

3/4 šoljice kokosovog brašna

1 šoljica sjemenki susama

3 jaja

2 kašike nezaslađenog kokosovog mlijeka

1 kašičica bijelog luka u prahu

morska sol i svježe mljeveni biber

sprej s uljem avokada za kuhanje

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni i obložite lim papirom za pečenje. U velikoj zdjeli umutite jaja, zajedno s kokosovim mlijekom, bijelim lukom u prahu i prstohvatom morske soli. U posebnu posudu dodajte kokosovo brašno, a u treću posudu dodajte sjemenke susama.

Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite piletinu i lagano poprskajte uljem avokada. Svakako ostavite mjesta između komada, kako bi se prilikom pečenja napravila hrskava korica. Pecite 15-16 minuta, odnosno dok ne porumene. Poslužite uz svoj omiljeni sos i uživajte!

Kivi u čokoladi

Sastojci:

2 kivija, oguljena i narezana

1/2 šoljice tamne čokolade

1 kašika kokosovog ulja

2 kašike nasjeckanih orašastih plodova po izboru

Priprema:

Narežite kivi na kolutiće otprilike centimetar debeljine i stavite ih u zamrzivač na tanjiru obloženim papirom za pečenje. Dok je kivi u zamrzivaču otopite čokoladu i kokosovo ulje na pari. Maknite s vatre kada se potpuno otopi i ostavite da se malo ohladi. Izvadite kriške kivija iz zamrzivača i do pola ih umočite u otopljenu čokoladu. Pospite nasjeckanim orasima. Vratite u zamrzivač i ostavite da se zamrznu još 15 minuta.

Azra.ba

Danas objavljeno

Mekan i sočan kolač spremljen po najboljem receptu naših baka

Zeljka

Kako ČUVATI PARADAJZ da ne postane BRAŠNAST? Postoje dva GENIJALNA TRIKA za najbolji ukus

Zeljka

Četiri znaka da ste pod hroničnim stresom a da to i ne znate

Zeljka

Ostavite komentar