Moderna gastronomija otprije nekoliko godina sve više ističe termin „finger food“, u prevodu, hrana koja se može jesti prstima. Donosimo gastronomske delicije za prste polizati
Hamburger od slatkog krompira
Sastojci:
3 velika slatka krompira
1/3 šoljice nasjeckanog cheddar sira
Za meso:
1 kg mljevenog mesa
1 kašičica italijanskog začina
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice luka u prahu
1/4 kašičice bijelog luka u prahu
1/2 kašičice bibera
Preljev:
domaća majoneza i kečap
avokado
crveni luk, narezan na ploške
2 paradajza
zelena salata
Priprema:
Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni i obložite lim papirom za pečenje. Narežite slatki krompir na kriške debljine tri centimetra. Rasporedite na lim. Lagano poprskajte uljem avokada i pospite morskom solju i biberom. Pecite na 250 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Preokrenite ih jednom tokom pečenja. U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte sve sastojke za meso. Dobro promiješajte pa uzmite veliku kašiku mesne smjese i oblikujte mini pljeskavice. Položite ih na jedan od pripremljenih plehova za pečenje. Pecite na 250 Celzijevih stepeni 15-ak minuta, odnosno dok meso ne bude gotovo prema vašem ukusu. Čim je meso gotovo, izvadite ga iz rerne i pospite naribanim cheddarom. Kako biste sastavili hamburger, položite jednu krišku pečenog slatkog krompira, a zatim dodajte kašiku pirea avokada ili domaći kečap i majonez, prema želji. Na vrh stavite jednu pljeskavicu, zelenu salatu, krišku paradajza i crveni luk. Završite s drugim diskom od slatkog krompira. Poslužite odmah i uživajte!
Nesvakidašnji zalogaji s tikvicama
Sastojci:
3-4 srednje tikvice
1 šoljica bademovog brašna
1/4 šoljice svježe ribanog parmezana
1 kašika sušenog origana
1/2 kašike bijelog luka u prahu
morska so i biber, prema vašem ukusu
3 bjelanca
2 kašike ulja avokada ili maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. Obložite lim papirom za pečenje. U plitkoj posudi pomiješajte brašno od badema, parmezan, origano, bijeli luk u prahu, so i biber, a zatim dobro umutite da se sjedine svi sastojci. U posebnoj, srednjoj posudi umutite bjelance i ulje. Potom umočite tikvice u smjesu od jaja da se potpuno prekriju i pustite da višak jajeta iscuri natrag u zdjelu. Zatim tikvice premažite smjesom od sira, tapkajući da se potpuno oblože. Na pripremljeni lim za pečenje stavite trakice tikvica. Pecite 15 minuta ili dok ne porumene i ne postanu hrskave, a zatim pecite od tri do pet minuta na srednjoj temperaturi za super lijepu, hrskavu teksturu. Poslužite uz omiljeni sos.
Pileći zalogaji
Sastojci:
500 g piletine
3/4 šoljice kokosovog brašna
1 šoljica sjemenki susama
3 jaja
2 kašike nezaslađenog kokosovog mlijeka
1 kašičica bijelog luka u prahu
morska sol i svježe mljeveni biber
sprej s uljem avokada za kuhanje
Priprema:
Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni i obložite lim papirom za pečenje. U velikoj zdjeli umutite jaja, zajedno s kokosovim mlijekom, bijelim lukom u prahu i prstohvatom morske soli. U posebnu posudu dodajte kokosovo brašno, a u treću posudu dodajte sjemenke susama.
Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite piletinu i lagano poprskajte uljem avokada. Svakako ostavite mjesta između komada, kako bi se prilikom pečenja napravila hrskava korica. Pecite 15-16 minuta, odnosno dok ne porumene. Poslužite uz svoj omiljeni sos i uživajte!
Kivi u čokoladi
Sastojci:
2 kivija, oguljena i narezana
1/2 šoljice tamne čokolade
1 kašika kokosovog ulja
2 kašike nasjeckanih orašastih plodova po izboru
Priprema:
Narežite kivi na kolutiće otprilike centimetar debeljine i stavite ih u zamrzivač na tanjiru obloženim papirom za pečenje. Dok je kivi u zamrzivaču otopite čokoladu i kokosovo ulje na pari. Maknite s vatre kada se potpuno otopi i ostavite da se malo ohladi. Izvadite kriške kivija iz zamrzivača i do pola ih umočite u otopljenu čokoladu. Pospite nasjeckanim orasima. Vratite u zamrzivač i ostavite da se zamrznu još 15 minuta.
Azra.ba