15. Oktobra 2019.

Neobične kazne za prekoračenje brzine – da li ih treba primjenjivati i u Srbiji?

Big Portal

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na “tajm-aut”, mora da odsedi u policijskom vozilu određeno vreme, prenosi RTS. Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena.

“Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm-autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune – plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu”, ističe savetnik Elari Kasemets.

Policija objašnjava da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate.

“Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno”, dodaje Kasemets.

Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima simbolično dele i donorske kartice, kako bi vozači shvatili koliki rizik nosi prebrza vožnja.

Izvor: B92,rts.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare