Neobičan nalaz u Pompeji, pronađeni kornjača i njeno jaje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Neobičan nalaz u Pompeji, pronađeni kornjača i njeno jaje

Arheolozi su otkopali ostatke kornjače i njenog jajeta u Pompeji, rimskom gradu zatrpanom u erupciji vulkana 79. godine nove ere.

Životinja je pronađena skrivena ispod glinenog poda skladišta i vjerovatno je uginula prije erupcije Vezuva.

“Iskopala je sebi rupu u koju je mogla da položi jaje, ali nije uspjela što je možda dovelo do uginuća”, rekla je Valerija Amoreti, antropolog na lokaciji.

Neobičan nalaz je otkriven tokom iskopavanja područja koje je razorio snažan zemljotres 62. godine nove ere i koje je kasnije uklopljeno u javno kupatilo.

Lokalitet je prvobitno bio raskošan dom sa prefinjenim mozaicima i zidnim slikama, koji datiraju iz 1. vijeka prije nove ere, a arheolozi nisu sigurni zašto zgrada nije obnovljena, već je pretvorena u kupatila.

Neobičan nalaz u Pompeji, pronađeni kornjača i njeno jaje

“I prisustvo kornjače u gradu i napuštanje raskošnog domusa ilustruju razmjere transformacija nakon zemljotresa 62. godine nove ere”, rekao je Gabrijel Zuhtrigel, generalni direktor Pompeje.

On je dodao da očigledno sve kuće nisu obnovljene, a dijelovi grada, čak i centralni, ostali su pusti do te mjere da su postali stanište divljih životinja.

“U isto vrijeme, proširenje kupatila je dokaz velikog samopouzdanja s kojim se Pompeja ponovo pokrenula poslije zemljotresa, da bi potom bila srušena u jednom danu 79. godine”, rekao je on.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Alessandra Ambrosio ljetuje u Budvi: Na plaži pokazala isklesano tijelo

V.R.

Francuz zaronio na 120 metara dubine, postavljen novi svjetski rekord

V.R.

Isplivali detalji afere zbog koje se raspao brak slavnog para

Vanja A

Ostavite komentar