Nenajavljeno testiranje: Petorica vojnika pozitivna na kokain, jedan od njih osiguravao vojni i državni vrh - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nenajavljeno testiranje: Petorica vojnika pozitivna na kokain, jedan od njih osiguravao vojni i državni vrh

Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovedništva za specijalne snage Hrvatske vojske pala su u vanrednom nadzoru.

Bila su pozitivna na drogu, neslužbeno, na kokain.

To je objavio Dnevnik Nove TV koji navodi da su vojnici pali na ciljanom testu bez najave, prenosi “Jutarnji list”.

U jednoj drugoj akciji pozitivan je i jedan pripadnik Vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja – uz sam vojni i državni vrh.

Dnevnik Nove TV saznaje da je taj vojni policajac duže vreme bio pod opijatima.

Slučajevi zasad nisu povezani. Protiv svih će biti pokrenut disciplinski postupak, potvrđuju Dnevniku Nove TV u Ministarstvu obrane.

“Oružane snage redovno sprovode nadzore postrojenja po pitanjima sprovođenja propisa i poštovanja vojne stege. (…) Slučajevi upotrebe opojnih sredstava će se, kao i do sada, pravno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom tužilaštvu na postupanje. Za korišćenje droga u OSRH i dalje vredi načelo nulte tolerancije”, poručili su.

Sve se odigralo u proteklih nekoliko nedelja. Jesu li drogu unosili u kasarnu i konzumirali u službenim prostorijama ili izvan nje, koliko dugo, ali i o kojim količinama je reč – službeno niko ne otkriva. Zasad nema potvrde jesu li imali pomagače, te je li netko od njih drogu krijumčario u vojnim krugovima. Jednom od vojnika i otac je vojno lice u oružanim snagama.

“Najčešće poslednji saznaju oni u najbližem okruženju”, kaže sugovornik reporterke Nove TV i bivši pripadnik HV-a Kristian Družeta.

Zapovednici strojeva dužni su da vode računa o ponašanju svojih ljudi, naglašava on.

“Trebalo je da zna neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vreme službe ili u slobodno vreme, ali opet teško je znati šta ljudi rade u slobodno vreme. A kad govorimo o kokainu najčešće se koristi jer puno kraće ostaje u telu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge, pojašnjava Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Družeta pozdravlja kontrole bez najave.

“Konzumiranje droga, opojnih sredstava, pa i alkohola predstavlja sigurnosni problem za sistem, ne samo zbog posledica konzumiranja, već i zato što je tu i zavisnost, a dovodi tu osobu do kriminalnih radnji što može imati za posledicu i sigurnosni rizik za samu vojsku i celi sistem”, kaže.

Iz Kancelarije predsednika poručuju da je vrhovni zapovednik Zoran Milanović informisan o svim događanjima u oružanim snagama – i u razgovoru sa šefom vojske, ali i zapovednicima strojeva. Ali, koliko je upućen u sam incident s drogom – ne otkrivaju.

Uz vojnu policiju slučajeve istražuje i tužilaštvo. Treba utvrditi i da li je bilo sigurnosnih propusta ne samo prilikom provera i jesu li vojni obaveštajci znali šta se događa u sistemu. U zavisnosti od toga šta će pokazati istraga, ovoj petorici preti nečastan otpust i udaljavanje iz sistema.

Danas objavljeno

“Crni” ili “istorijski” dan? Referendum prelomio – dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli “Da”

M.

Talibanska vjerska policija odlučila: Još jedna zabrana stupa na snagu

M.

SPD i CDU/CSU vode tjesnu borbu za prvo mjesto

M.

Ostavite komentar