Nemiri u Parizu, protest protiv "antimuslimanskog" zakona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nemiri u Parizu, protest protiv “antimuslimanskog” zakona

Aktivisti su se okupili danas u Parizu tražeći da francuska vlada odustane od zakona čiji je cilj iskorenjivanje islamističkog ekstremizma.

Za njega demonstranti tvrde da bi mogao pogaziti verske slobode i pretvoriti sve muslimane u potencijalne osumnjičene.

Grupa muslimanskih, antirasističkih, levičarskih, propalestinskih i drugih aktivističkih organizacija organizovali su današnji skup u blizini Trga Trokadero preko puta Ajfelove kule sa zahtevom da se nacrt zakona povuče. U mirnom protestu učestvovalo je oko 150 ljudi, uključujući muslimane i nemuslimane, javlja Rojters.

Vlada insistira da zakon ne targetira muslimane, već nastoji da zaustavi izdavanje potvrda o nevinosti, poligamiju i prisilne brakove, kao i da uvede da sva deca od tri i više godina pohađaju školu i pooštrila pravila o finansiranju i funkcionisanju džamija i verskih udruženja.

Druge religije, od budista do rimokatolika, žalile su se da bi takođe mogle da trpe posledice zakona.

Francuski poslanici održali su u utorak ključno glasanje o nacrtu zakona, za koji se očekuje da će dobiti odobrenje u oba doma parlamenta. Zakonodavna rasprava dolazi usred dugotrajnog straha od ekstremističkog nasilja nakon što je islamski radikal obezglavio nastavnika istorije i druge nedavne napade, podseća Rojters.

Centristička vlada predsednika Emanuela Makrona tvrdi da je nacrt zakona potreban da bi se zaštitile francuske vrednosti poput rodne ravnopravnosti i sekularizma i da bi se sprečilo puštanje korena radikalnih ideja i inspiracija nasilje.

Ali demonstranti na današnjem protestu rekli su da Francuska već ima zakonska sredstva da to učini i da zakon stigmatizira religiju broj dva u zemlji, iako većina francuskih muslimana ne zastupa ekstremističke stavove.

Neki su to opisali kao Makronov politički trik da pridobije konzervativne i krajnje desne glasače uoči predsedničkih izbora sledeće godine.

“Ne vredi napadati celu zajednicu jer je jedna osoba učinila užasan čin“, rekla je Zejneb Buabidi, žena iz pariskog predgrađa Konflans-Sent-Onorin, gde je u oktobru odrubljena glava učitelju Samuelu Patiju nakon što je razredu pokazao karikature proroka Muhameda objavljene je u satiričnim novinama “Šarli Ebdo” za raspravu o slobodi izražavanja.

Danas objavljeno

Stiže “Frankeštajn varijanta”, udružili se omikron i delta

M.

Zapad upozorava Rusiju: Napad na Ukrajinu imaće žestok odgovor

M.

Pao F-35, ima povrijeđenih

M.

Ostavite komentar