Nemiri u Americi: Ubijen demonstrant, garda na ulicama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nemiri u Americi: Ubijen demonstrant, garda na ulicama

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Twitteru “Molim te Minneapolise, ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije”.

Tokom sukoba na protestima u američkom gradu Minneapolisu poginula je jedna osoba, a uhapšeno je najmanje pet demonstranata koji su bili uključeni u pljačkanje i paljenje, rekao je šef policije John Elder. Nasilni protesti izbili zbog smrti Afroamerikanca tokom hapšenja potresaju Minneapolis već dva dana. Gnjevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Dok protesti u Minneapolisu još traju, šef policije John Elder je na konferenciji za medije rekao da je tokom sukoba poginula jedna osoba. On je rekao da je policiji žao zbog incidenta i priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Jacob Frey ranije je zatražiio od guvernera države Minnesota da pošalje vojne trupe – Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u srijedu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Georgea Floyda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac kolenima pritiska vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Floyd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomjera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Twitteru “Molim te Minneapolise, ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije”.

Protesti su se proširili i na druge američke gradove. U Californiji su stotine ljudi u protestu zbog Floydove smrti blokiralie autoput, u Los Angelsu su razbijali prozore policijskih vozila. Policija u Memphisu je blokirala glavni put kada se rasno mješovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Minneapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povrijeđen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su u srijedu popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom dijelu grada gdje je 46-ogodišnji Floyd umro u ponedjeljak pošto ga je policija uhapsila ispred jedne radnje poslije dojave da je platio falsifikovanom novčanicom.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Minneapolisu saopštili su da sprovode veliku krivičnu istragu Floydove smrti i da im je taj slučaj prioritet. Predsjednik Donald Trump je u srijedu na Twitteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza. FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Floydova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Floydu i još troje su u utorak otpušteni, a gradonačelnik je u srijedu zatražio krivični postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minnesote Tima Walza da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan portparol. Guverner je u srijedu u Twitter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje predstavlja “izuzeteno opasnu sitauciju” i pozvao ljude da se raziđu.

(Agencije)

Danas objavljeno

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

M.

Milanović: U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike

M.

Maske su počele da padaju, na djelu je državni udar

M.

Ostavite komentar