6. Februara 2022.

Nema više rekonstrukcije himena i testova nevinosti – postaju zabranjeni

Big Portal

Himenoplastika je dostupna u klinikama i može koštati do 3.000 funti. Postupkom se ponovno stvara tanka membrana poznata kao himen koja delimično prekriva ulaz u vaginu. No, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da “nepostojanje himena nije pouzdan pokazatelj polnog odnosa”.

Ženski himen može puknuti iz raznih razloga, a ne samo zbog polnog odnosa, na primer kroz bavljenje sportom ili korišćenjem tampona.

“Himenoplastika uzrokuje traumu”

Britanska vlada je krajem prošle godine obećala da će uvesti zakon o zabrani himenoplastike što je pre moguće. Sada je vlada uvrstila amandmane u zakon o zdravstvu kojima bi se kriminalizovalo pomaganje ili podržavanje osobe koja sprovodi himenoplastiku i to može rezultirati kaznom do pet godina zatvora.

Takođe bi bilo kazneno delo odvesti djevojku ili ženu u inostranstvo na postupak.

Prošle godine, kada je predlog zakona bio u Donjem domu, vlada ga je izmenila kako bi zabranila testiranje nevinosti nakon što je tu praksu nazvala neobranjivom. Zagovornici kažu da su testiranje nevinosti i himenoplastika usko povezani.

Diana Nami, izvršna direktorka Organizacije za prava iranskih i kurdskih žena, zalagala se za zabranu i objasnila: “Svaka žena i devojka koja se suoči s ovom invazivnom operacijom, pod prisilom je – direktnom ili indirektnom – da se predstavi kao devica. U mnogim slučajevima, postupak se sprovodi kako bi se omogućio prisilni brak koji organizuje njena porodica”.

“Himenoplastika uzrokuje traumu i u otprilike polovini slučajeva ne uspe da dovede do krvarenja kad žena ili devojka sledeći put ima snošaj, ostavljajući je vrlo ranjivom na zlostavljanje temeljeno na ‘časti’ ili čak ubijanje iz ‘časti'”, dodala je Nami.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare