Nema uzimanja novca iz Centralne banke BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema uzimanja novca iz Centralne banke BiH

Kancelarija rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH saopćila je da bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, a predstavljao bi i prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja.

Zbog nedavnih poziva za korištenjem sredstava iz Centralne banke u borbi protiv krize izazvane korona virusom, iz MMF-a su istakli da ovakvi pokušaji uništavaju makroekonomsku stabilnost, te su dodali da ih treba izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama. Zbog toga odluku o povlačenju deviznih rezervi smatraju neprihvatljivom.

U saopštenju je naglašeno da je valutni odbor Centralne banke služio dobro BiH više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

Iz MMF-a su dodali da prema valutnom odboru, sredstva Banke, njene devizne rezerve, moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju jer se na taj način obezbjeđuje fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i evra.

“Dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom korona virusa isto tako ona ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan. Banke su dovoljno kapitalizovane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje”, naveo je MMF.

Iz MMF-a su naglasili da višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje, ali da je, ipak, potrebno pažljivo pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti.

“MMF zajedno sa Svjetskom bankom spreman je pružiti hitnu pomoć i pomoći BiH da se bori sa posljedicama pandemije izazvane korona virusom”, zaključili su iz ove finansijske institucije, prenosi Klix.

Inače povlačenje deviznih rezervi iz Centralne banke BiH ponovo je nedavno tražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

(BN/Klix)

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar