Nema ukidanja stimulacija i toplog obroka u NSRS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema ukidanja stimulacija i toplog obroka u NSRS

Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u Institucijama BiH usljed pandemije korona virusa koji predviđa ukidanje ili drastično ograničavanje privilegija, dobio je na sjednici Predstavničkog domu PS BiH opštu, ali ne i entitetsku većinu.

Zbog te činjenice on mora ići u dalju fazu na usaglašavanje. Većine za ovaj prijedlog nije bilo među poslanicima koji dolaze iz Republike Srpske.

Ovim lex specialis prijedlogom poslanika Naše stranke Damira Arnauta se zabranjuje upotreba reprezentacije te se ukida pravo na regres, jubilarne nagrade i naknade za stručno usavršavanje tokom ostatka 2020. godine.

Svim izabranim i imenovanim zvaničnicima te savjetnicima, ukida se i pravo na stimulaciju, topli obrok, prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice, prijevoz i otpremnine.

Arnautov prijedlog zabranjuje i rad komisija izvan radnog vremena. U kombinaciji s njegovim ranijim zakonom, koji je naknade za rad u komisijama ukinuo tokom radnog vremena, samo ova mjera bi trebala dovesti do dodatnih ušteda u iznosu od oko 1,2 miliona KM.

(Klix)

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar