Nema svaka država svog Velju, ali ima Sky - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Nema svaka država svog Velju, ali ima Sky

Nema baš svaka država svog Velju , ali ima problema sa kriminalnim grupama koje koriste telefonsku aplikaciju pomoću koje tajno komuniciraju. Američki FBI blokirao je i na osnovu odluke suda zaplenio sajt kompanije Sky ECC, koja je na globalnom nivou prodavala šifrovane programe za takozvane skaj telefone, a koje je prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka u Srbiji.

Zakonsku kontrolu ove i sličnih aplikacija traže i u srpskom Udruženju sudija i tužilaca.
Do nedavno, oni koji su koristili aplikaciju skaj, putem nje su slali jezive snimke ubistava i sakaćenja, jer su bili sigurni da je njihova komunikacija sigurna.

“Teoretska mogućnost da nije postoji, ali u pitanju je čista matematika. Stvari funkcionišu po tom principu i to je tehnološki ekvivalent da se vi i ja susretnemo negde gde znamo da nema nikakvih mikrofona, nema nikakvih kamera, i privatno razgovaramo da samo nas dvoje znamo šta je bio sadržaj tog razgovora”, kaže Ivan Jelić IT stručnjak.

Protiv šefova kompanije Sky ECC, sa sedištem u Vankuveru, podignuta je optužnica zbog svesnog i namernog učešća u zločinackom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge upotrebom šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije, generišući stotine miliona dolara profita. U akciji su pored tužilaštva, učestvovali i FBI, DEA, ali i međunarodna služba za prihode.

“Mnoge zemlje na svetu imaju problema sa ovom komunikacijom, zaštićenom, kriptovanom, i one na različite načine tome pristupaju, od toga da se uvodi obavezna registracija ovakvih korisnika, do obaveze mobilnih operatera da proslede podatke nadležnim službama. Dakle, sve države sveta se u ovom trenutku bave ovim problemom”, ističe Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca.

Prema nekim informacijama naše bezbednosne službe uspele su da dođu do opreme pomoću koje je moguće ući u taj zatvoren sistem. Ministar unutrašnih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je policija do sada zaplenila 44 skaj telefona, u kojima se nalazi veliki broj podataka, fotografija i poruka, kao i da će se zalagati da posedovanje takvih telefona i aplikacija bude krivično delo. Za to se zalažu i u Udruženju sudija i tužilaca.

“To je precizna definicija koja dovodi u vezu korišćenje ove tehnologije sa pripremom izvršenjem ili podstrekivanjem na izvršenje krivičnih dela. To ne znači zabrana apsolutno svih Sky telefona, postoji naravno prostor da država to reguliše pod kojim uslovima se to može imati, koji su uslovi za to, mi smo to dali kao okvirnu definiciju koja bi mogla u ovom slučaju da se ne odnosi samo na tzv Sky telefone, već na aplikacije istog ili sličnog tipa i koje se mogu pojaviti u budućnosti”, dodaje Lazović.

Tako će se igra mačke i miša u budućnosti nastaviti. Kriminalci će uvek nalaziti nove načine da štite svoje poslove, a bezbednosne službe načine da ih u tome spreče.

Danas objavljeno

Pojavile su se zvanične fotografije Oppo K9 Pro telefona

Vanja A

GoPro Hero10 Black omogućava snimanje 5.3K videa @60fps i ima novi GP2 čipset

Vanja A

Otkrivena statua posvećena osnivaču bitkoina u Budimpešti

Vanja A

Ostavite komentar