Nema šanse? Velike zemlje EU su protiv, a samo jedna "za" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nema šanse? Velike zemlje EU su protiv, a samo jedna “za”

Samo Rim podržava davanje statusa Ukrajini kandidata za članstvo u EU, dok su sve ostale velike članice EU protiv, otkrio je italijanski premijer Mario Dragi.

“Skoro sve glavne zemlje članice EU su protiv davanja statusa kandidata Ukrajini, osim Italije”, rekao je Dragi na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara, prenosi portal Vostok pisanje Raša tudeja.

“Status kandidata trenutno nije predvidljiv zbog protivljenja ovih zemalja”, istakao je on i dodao da može da zamisli da će Evropska komisija na sastanku u junu predstaviti plan za ubrzano podnošenje zahteva Ukrajine za budući status kandidata.

On je napomenuo da većina država godinama čeka da postanu kandidati, a kamoli na samo članstvo u EU, i da je EU predložila razne druge aranžmane da “zasladi pilulu”, ali da nijedan od njih nije bio prihvatljiv za vladu u Kijevu.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u EU 28. februara, četiri dana nakon izbijanja neprijateljstava sa Rusijom. Evropski savet je u martu “priznao evropske aspiracije i evropski izbor Ukrajine” i naveo da su “brzo” prosledili papirologiju Kijeva Evropskoj komisiji.

Početkom maja Rusija je objavila da bi članstvo Ukrajine u EU za Moskvu bilo jednako neprihvatljivo kao i ulazak Kijeva u NATO.

Danas objavljeno

Evropu čeka novi talas virusa

M.

Osuđeno deset profesora srednje škole u Rudom

M.

Vučić: Neće nas bombardovati

M.

Ostavite komentar