Rusku salatu smislio je čuveni belgijski kuvar Lisjen Olivije 1860. kada je radio u Moskvi i po njemu se zove „olivijeova“ salata ili „stoličnaja“, a tajnu recepta odneo je u grob.
Originalna ruska salata bila je izuzetno skupo jelo u koje se stavljalo više vrsta mesa, divlja guska, rakovi, kavijar, goveđi jezik i dimljena patka, pomešani sa skupocenim kuvanim i svežim povrćem i travama i tajnim sosom nalik majonezu koji niko nije uspeo da kopira.
Salata se raširila svetom pod imenom „ruska“, „stoličnaja“ ili „olivijeova“, najpopularnija je na Balkanu i Poljskoj gde je obavezna za Badnje veče i Novu godinu, ali se jede i u Španiji, Južnoj Americi, Pakistanu, Avganistanu, Mongoliji.
Vremenom su skupe sastojke zamenjivali pristupačniji te se danas u nju stavlja seckani bareni krompir, grašak, šargarepa, jaje, kornišoni te kuvana šunka ili riba, sve to u sosu od majoneza.
U nekim krajevima salata ne sadrži meso i zove se „francuska“.
Da bi salata bila „prava“ ne sme se koristiti industrijski majonez već se sos pravi „ručno“ od jaja, ulja, senfa, limuna i drugih sastojaka koji svaku salatu čine jedinstvenom.
Izvor: RTS