Nema ročišta Novaliću i drugim zbog bolesti sudije - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema ročišta Novaliću i drugim zbog bolesti sudije

Sudsko ročište Novaliću i drugima odgađa se zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća, u čijem sastavu su sudije Džemila Begović, Braco Stupar i Branko Perić.

Odgođeno je današnje suđenje u Sudu BiH federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 КM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Кine uvezla kompanija “Srebrena malina”, izjavila je Srni Novalićev advokat Vasvija Vidović.

Ona je rekla da su iz Suda obaviješteni da se ročište odgađa, zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća.

Prema njenim riječima, sljedeće ročište zakazano je za 25. avgust, kada bi trebalo da svjedoče lica planirana za današnje ročište.

Kako prenose federalni mediji,današnje ročište otkazano je zbog bolesti jednog od članova sudskog Vijeća, koji čine Džemila Begović, Braco Stupar i Branko Perić.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na ročištu održanom u srijedu, 28. jula, Tužilaštvo je predočilo nove dokumente i međusobne prepiske optuženih.

Tužilac Džermin Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane, te da u jednoj prepisci Novalić piše “brišite poruke”.

Danas objavljeno

Huligani presreli i zapalili automobil sudije meča Velež – Borac

M.

Zemljotres jačine 6,0 pogodio okolinu Melburna

M.

Dačić: Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na KiM

M.

Ostavite komentar