"Nema razmjene teritorija Kosova i Srbije" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Nema razmjene teritorija Kosova i Srbije”

Želim ponoviti svoj i stav Njemačke – ne pristajemo na bilo kakvu teritorijalnu razmjenu bilo koje vrste između Srbije i Kosova – rekao je njemački poslanik i izvjestilac za Kosovo u Savjetu Evrope Peter Bejer.

Njemački poslanik i izvjestilac za Kosovo u Savjetu Evrope Peter Bejer ponovio je stav te zemlje da nije moguća razmjena teritorija kao rješenje za sporazum Kosova i Srbije.

  • Želim ponoviti svoj i stav Njemačke – ne pristajemo na bilo kakvu teritorijalnu razmjenu bilo koje vrste – rekao je on.

Naglašava da su tehnički detalji razgovora između Srbije i Kosova izuzetno važni, ali dodaje da se može postići konačni dogovor ako nema potpune primjene “tehnikalija”.

  • Kao što sam već mnogo puta ranije rekao, obje strane moraju raditi svoj posao. Izuzetno sam sretan što vidim da je počeo dijalog Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije – kazao je Bejer.

Kaže da je jasno da moraju početi razgovori o postizanju konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

  • Nisam uvjeren da se svaki tehnički detalj mora provesti prije potpisivanja takvog sporazuma. Međutim, smatram da je od suštinske važnosti i apsolutno neophodno da obje strane pokažu ozbiljnu i postojanu volju za poboljšanjem svog učinka u odgovarajućim oblastima u pogledu realizacije – dodao je Bejer.

(Dnevni avaz)

Danas objavljeno

Protesti zbog kovid propusnica u Rimu

M.

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Ostavite komentar